A chipgyártóra mostanság rájár a rúd - inkorrekt szabadalmi licenszpraktikáik miatt okkal kerülnek egyre több oldalról tűz alá. Az ügy két éve kezdődött, akkor egy milliárd dolláros bírságot szabtak ki a cégre Kínában, amit tavaly év vége felé egy hasonló nagyságrendű koreai büntetés követett, de vizsgálatok folynak a cég ellen öreg kontinensünkön illetve az USA-ban is.

Hogy miről is van szó?

Az Apple kifogásolja egyrészt a problematikus licensz-feltételeiket, másrészt azt, hogy a Qualcomm kb. egy milliárd dollárt nem hajlandó a két cég megállapodása ellenére sem megfizetni Cupertinonak. A részletekkel kapcsolatban átadnám a szót a sértettnek - beadványukban így fogalmaznak:

Hosszú éveken keresztül a Qualcomm igazságtalanul próbált jogdíjakat szedni olyan technológiákért, amikhez semmi közük sem volt. Minél többet innovál az Apple az olyan egyedi funkciókkal, mint a TouchID, a fejlett kijelzők és kamerák, annál több pénz gyűjt be a Qualcomm jogalap nélkül és annál többe kerül az Apple-nek az ilyen fejlesztések finanszírozása. (...) A cég csak egyike a több, mint tucatnyi vállalatnak, akik hozzájárultak az alapvető vezeték nélküli szabványokhoz, ennek ellenére ötször annyit kérnek, mint az összes többi velünk szerződésben álló, hasonló vállalat összesen.

A kereset arra is kitér, hogyan használta ki kulcsfontosságú beszállítói pozícióját a cég a szabadalmi díjak felsrófolására. Nem volt nehéz, ők voltak 2016-ig ugyanis az Apple kizárólagos LTE chipbeszállítói - az Intel csak a legutolsó generációval szállt be másodiknak. A Qualcomm a megállapodás értelmében százalékot kap az eladott készülékek után, cserébe negyedévente visszatérítéseket kellene fizetnie, ám az utóbbi egy évben visszatartották e pénzeket.

Az ok a kaliforniaiak szerint az, hogy az Apple illetékesei őszintén válaszoltak a koreai vizsgálat kapcsán őket megkérdező hatóságok kérdéseire a chipgyártó inkorrekt praktikáit illetően, ami miatt a Qualcomm-nál nagyon messzire gurult a pöttyös.

Az Apple keresete nem az egyetlen: a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság által a hét elején indított pert követi. Az FTC azt elégelte meg, hogy szabadalmi portfóliójukkal visszaélve terhes és antikompetitív feltételeket szabnak telefongyártó partnereikre. A Qualcomm mindkét eljárásra reagálva tagadó álláspontra helyezkedett és a bizonyítékok hiányát emlegette.