A legmegbízhatóbb Apple-jós, Ming-Chi Kuo megint elmondta a sajtónak, mit gondol az iPhone jövőjéről. És persze az idén megjelenő, 10. évfordulós iPhone-ról, amire sok helyen már csak iPhone X-ként hivatkoznak.

Kuo szerint az Apple teljesen új alapokra helyezné a felhasználók azonosítását. Egyrészt a pletykák szerint ugye idén megjelenik egy széltől szélig kijelzős iPhone, így a FaceTime kamerát és az ujjlenyomat-olvasót el kell rejteni a kijelzőbe. A leolvasás így az eddigi kapacitív módszer helyet tisztán optikai lenne. A nyomogatás miatt a cég megerősíti a az ujjlelnyomat-olvasó körülötti részt fémlapokkal, a kijelző pedig hajlítható OLED lesz, így nagy kárt még a vikingek sem tehetnek az eszközben.

Ettől függetlenül az elemző szerint az Apple hosszú távon lecserélné az ujjlenyomat-olvasást az arcfelismeréssel. Ez utóbbival már pár éve kísérleteznek, de először kétlépcsős azonosítás mellett második technológiaként tennék csak a Touch ID mellé. Később, ha beválik a dolog, lecserélnék a Touch ID-t teljesen.

19854-20934-18515-17499-161004-finger-l-l.jpg

Nagy kérdés, hogy valóban a felhasználók minél pöpecebb, drágább technológiákat használó azonosítása lenne-e az elsődleges célja a cégnek, mert én személy szerint nem hallottam arról, hogy áthatoltak volna a Touch ID védelmén SZEMBŐL. Szerintem ez eléggé harmadrangú kérdés mondjuk azzal szemben, hogy a meglévő szolgáltatások hibátlanul működjenek, vagy hogy a rengeteg iPhone 6 tulajdonost, akinek az akksija eldobja az ékszíjat 30 százalékos töltöttségnél, meg mínusz hat fokban, mielőbb kárpótoljanak.

Nem tudni azt sem, hogy valóban iPhone X-ként adják-e majd ki az idei csudatelefont. Mindenesetre több szempontból is stimmelne:

  1. megkülönböztetné az idei, rengeteg új fejlesztést tartalmazó eszközt az összes eddigi iPhone-tól
  2. a Macintoshok operációs rendszerélnél is nagyon megkülönböztették a 10-es verziót- Az OS X elnevezés 2001 óta egészen a tavalyi évig érvényben volt. Az Apple-nek tehát van egy jó adag 10, azaz X fétise.
  3. épp 10 éve jelent meg az első iPhone
  4. manapság nem kell, hogy a 9-es után jöjjön a 10-es
  5. és sajnos:
  6. ez lehetőséget adna, hogy megjelenjen az iPhone 7s és 7s Plus, nagyjából ugyanolyan unalmas frissítésként, mint az 2016-os modellek. Ami pedig lehetőséget ad arra, hogy az iPhone X-et az Apple jóval magasabb áron adja, mint az eddigi modelleket, lásd MacBook Pro.