A 9to5Mac nagyon jó kis tesztet készített: kipróbálta, hogyan működik az új MacBook Prókkal egy eGPU doboz. Ugyanis az új laptopoknak nincs egetverően sokféle portja, de azért Thunderbolt 3 akad, és ezzel pont lehet rákötni a laptopra egy külső videokártya-csomagot, hogy kicsit megdobja a grafikai teljesítményt.

Erre pedig simán lehet szükséged: 729 ezer forintért az Apple olyan 13-as MacBook Prót ad a kezedbe, amiben integrált grafikus mag dolgozik csupán. Így aztán nem csoda, hogy megjelent egy "hogyan tákolj magadnak grafikus teljesítményt" teszt.

Az Akitio Node külső házat tesztelték, baromi nagy és randa, ebbe vásároltak külön grafikus kártyát. Az Nvidia Pascal kártyák, így például a GTX 1080 nem használható errea célra, ugyanis macOS alá nincs driver. Az AMD Polaris sorozata azonban okés, a teszthez az RX 480 példányt izzították be. Nem olyan monstrum, mint a gamerek GTX 1080-asa, de nem is kerül nagyon többe 80 ezer forintnál.

A dologhoz szükség van még egy külső monitorra is, ugyanis az Akitio Node nem képes rádolgozni a MacBook Pro saját kijelzőjére, csak egy független darabra.

A telepítést, szívást nem részletezném, minden szépen le van írva a posztban. Az így elért teljesítménynövekedésről is szép grafikonok vannak, én egyet ide átemelek:

final-cut-pro-x-bruce-x-benchmark-egpu-macbook-pro.jpg

Csak hogy a pró felhasználók is érezzék, mennyivel kevesebb exportálási időt kell kivárni, ha már pró gépet vettek. 

Na jó, azért ide teszek egy 3D-s benchmark eredményt is, az a baromi hosszú világoskék csík az AMD eredménye az Iris 550-hez képest:

valley-benchmark-egpu-macbook-pro1.jpg

És most akkor nézzük meg, miről is van szó:

egpu-macbook-pro-akitio-node-gaming-rocket-league.jpg

Három lehetőséget látok az Apple előtt:

  1. Támogatják az eGPU hardvereket, hogy ne legyen ilyen baromi nehéz a telepítés, mint amennyire ma az
  2. Nem támogatják az eGPU hardvereket, hanem kiadnak egy Apple Displayt, saját belső GPU-val, ami egyrészt elegáns válasz lenne a fent vázoltakra, és hirtelen nagyon kívánatossá tennék ezzel a saját külső monitorjaikat (amiknek a gyenge GPU-val szerelt laptopjaikkal szépen megágyaztak)
  3. Nem csinálnak a világon semmit.

Sajnos hajlok arra, hogy a hármas lesz.