Amikor nekiálltak a fejlesztésnek, Jobs két csapatot versenyeztetett egymással (mert Jobs ilyen kemény volt, meg is volt az eredménye): az egyiket Tony Fadell, az iPod atyja, a másikat Scott Forstall, a Macintosh csapat vezetője irányította. A feladat egyértelmű volt: tervezzék meg az Apple mobiljának operációs rendszerét. Előbbi persze az mp3-lejátszót, utóbbi a Mac OS X-et vette alapul.

A sztori végét ismerjük: az iPhone-ra végül a Mac operációs rendszerének egy módosított verziója került, Fadell tervei pedig eltűntek a süllyesztőben.

De nem nyom nélkül: Sonny Dickson nemrég publikált egy rakás képet és egy videót, amiből kiderül, hogyan nézett volna ki az iPhone, ha Fadell lesz a befutó. És hát abból, amit felraktak a netre, látszik, hogy Jobs jó döntést hozott, bár persze szemétség egy béta előtti verzióból messzemenő következtetéseket levonni, mégis, az irányítás, a megjelenítés, minden zsákutcának tűnik:

ipod-iphone-prototype-800x594.jpg

Utólag már persze könnyű okosnak lenni, de azt se felejtsük el, hogy ezeknek a kis létszámú csapatoknak volt a dolguk, hogy megalkossák a modern mobiltelefont, majdnem előzmény nélkül: persze, volt már érintésérzékeny készülék a piacon, de az iPhone tökéletesen újraírta a játékszabályokat, amihez rengeteg fantázia, kitartás, erő és merészség is kellett.

Mostanában egyébként pont az ilyesmit hiányoljuk, de ez már mellékszál.