A címben található idézet Tim szájából hangzott el még vasárnap annak ürügyén, hogy tegnap volt az első iPhone bemutatásának tizedik évfordulója

27d4a11cf238daba0823f4c4c64f2200.jpg

A 2007-es Macworld-ön valami olyasmi mutatkozott be a világnak, ami fenekestül felforgatta az okostelefonpiac akkori állóvizét, piacvezetők tűntek el a süllyesztőben és mindörökre megváltozott az, amit ezektől a készülékektől elvárunk. Na jó, nem fellengzősködök tovább.

2007. január 9-én, egy szép keddi napon Jobs három dolgot egyesített egy eszközben: egy forradalmi telefont, egy nagykijelzős, érintőképernyős iPod-ot és egy áttörést jelentő internetes kommunikációs eszközt - zseniálisan úgy felvezetve keynote-ját, mintha három különböző termékről beszélne.

Bár eleinte a konkurencia megvetően ciccegett és az eladások is lehettek volna, az idő végül Steve vízióját igazolta - ezt bizonyítja a jócskán milliárd fölötti eladási szám. Az iPhone az elmúlt évtized során rohamtempóban lépett elő a cég legfontosabb termékévé, mára már kissé háttérbe is szorítva a lineup többi tagját, nem mellesleg a világ legértékesebb vállalatává téve az Apple-t. 

iphone-mosaic-rcm992x0.jpg

Phil Schiller az alkalom kapcsán Steven Levy-vel ült le beszélgetni, szó esett múltról, jelenről és a jövőről is. A cikk reflektál arra is, hogy az első évben, az iPhone App Store elindítása előtt komoly vita folyt a cégen belül arról, hogy vajon az iPod zárt, vagy a Mac nyitott ökoszisztémája-e a követendő út az okostelefon számára. 

Steve szava végül rövidre zárta a lövészárok-hadviselést, de az azt hiszem egyértelmű, hogy az iPhone igazán nagy pillanata az egy évvel később bejelentett 3G és egyúttal App Store indulása volt. Egy évvel később jött a videófelvétel és a personal hotspot opció, 2010-ben a Retina kijelző, 2011-ben Siri és az iCloud.

2012-ben megkaptuk a Lightning csatlakozót, az LTE-t és a nagyobb kijelzőt, 2013-ban rajtolt a Touch ID, 2014-ben az iPhone Plus, 2015-ben a 3D Touch, a 4K videófelvétel és a Live fotók, tavaly pedig a kétlencsés kamerák és a vízállóság. Bár egyre többen vágják Cupertino-hoz, hogy mostanság tényleg csak inkrementális frissítések jellemzőek az iPhone-ra, de 2017 talán elhallgattatja majd ezeket a hangokat.