A világ nem maradéktalanul elégedett az új laptopokkal és akkor finoman fogalmaztam. Három ponton lehet belekötni a gépekbe, már túl azon, hogy furcsa, grafikus teljesítményt és akkukapacitást érintő hibajelenségek bukkannak fel velük kapcsolatban folyton:

  • - a bemenetek hiányát
  • - a 13-asnál leginkább a grafikus teljesítmény hiányát
  • - a magas árat

Utóbbival sajnos nincs mit kezdeni, talán majd az Apple megoldja egy év múlva ezt a kérdést. Az első kettőre viszont szerencsére van megoldás.

mbp13touch-gray-select-cto-201610.jpeg

A bemeneteket például ezzel a HyperDrive-val lehet pótolni, az első olyan kiegészítővel, ami teljesen kihasználja a Thunderbolt 3 nyújtotta sebességet. Van rajta minden: hdmi, két usb 3.1-es port, egy sima és egy microSD, thungerbolt 3/usb c-portok, ráadásul az egész méretben és színben is tökéletesen passzol a MacBook Próhoz. Amiből következik, hogy Cupertinóban ezt a cuccot akár bele is préselhették volna a házba, ha bármennyire is foglalkoznának a felhasználók igényeivel. Pontosítok: nem igények ezek, hanem szükségletek. Ráadásul ez a kiegészítő ugye képes a Thunderbolt 3 teljes sebességét kihasználni, szóval veszettül gyors. Ja, és éppen ezért mind a 7 port használható egyszerre úgy is akár, hogy közben az egyiken a MacBookot töltöd teljes krafttal. És szaros száz dollárért meg is tudod venni februárban, amikor végre befut.

hyperdrive-hero.png

A második problémára a BizonBOX 2S a megoldás: ez egy külső gpu a MacBookhoz. Pontosabban egy kis doboz, amibe majdnem bármilyen grafikus gyorsítót bele tudsz rakni, hogy az a Thunderbolton keresztül gyorsítsa fel a MacBook Pródat. Bezony, hozzákötöd ezt a gépedhez és a harmatos Intel grafikát megboostolhatod az Nvidia GTX970-től a Titan X Pascalig bármivel attól függően, hogy 450 vagy 2100 dollárod van a projektre: ezek lényegében erősebbek, mint bármelyik Macintoshba szerelt grafikus gyorsító, talán csak a Mac Pro dual D700-asát leszámítva, szóval tök mindegy, melyiket veszed, lesz gyorsulás. Nem minden program alatt, de sok alatt igen, és jobban futnak majd a játékoktól a Final Cutig a programok.

img_9033_1.jpg

Szóval: száz dollár a HyperDrive, az Nvidia GTX 970-nel 449 a BizonBox, ha még 549-et ráköltesz a 2300 dollárért erősre konfigurált 13-as MacBook Pródra, akkor 2849-ért már van is egy olyan, az asztalodon szerteágazó géped, amit mondjuk illett volna egyetlen laptopházba 2300-ért belezsúfolnia az Apple-nek.