almalé és kungfu Rólunk

RIP

mocca-525x700.jpg

Nyugodj békében, Laci. Megtiszteltetés volt, hogy megismerhettünk téged.

Manzárd.-



Ingyen cseréli az Apple bizonyos új MacBookok USB-kábelét

2015 júniusában az Apple eladott néhány hibás USB-C kábellel szállított MacBookot - derült ki a cég hivatalos honlapjáról. A szóban forgó kábelek nem, vagy csak váltakozva töltenek, amikor áramforrásra kötik rajtuk keresztül a laptopokat.

A hibás kábeleket úgy lehet felismerni, hogy KIZÁRÓLAG a “Designed by Apple in California. Assembled in China.” felirat van rájuk nyomtatva, szériaszám nincs a szöveg után. A jó kábeleken a fenti szöveg után van egy másik karaktersor is.

screen_shot_2016-02-13_at_08_50_23.png

A cseréhez szükség van egy Apple-által elismert szervizre (mi ismerünk egy jót), illetve a géped szériaszámára.

 



És tényleg: saját TV show-n dolgozhat a Apple és Dr. Dre

Korábban már írtam arról, hogy az Apple talán újra egy belekényszerített, nemakarom helyzetbe kerül azzal, hogy saját videós stream szolgáltatást indítana el. A piacon ugyanis a siker kulcsaként szokás látni, hogy a szolgáltató saját, exkluzív sorozatokat készít, így kötve magához az előfizetőket a máshol is megkapható tartalmak helyett.

Az Apple egyre több olyan piacra törne be, ami eléggé szofisztikált, és többé már nem elég hozzá, hogy több mint egymilliárd embert érnek el, meg hogy megvan a szerverkapaciátsuk. Megpróbálnak ők is szofisztikált szolgáltatást nyújtani, de mivel nekik ez a cég egytizedét jelenti, nem sikerül eget rengetőre a kísérlet.

Így lehetne összefoglalni azt, amivel az Apple csaknem minden új szolgáltatása küzd. A szoftveres bugok után, persze.

Na, most itt a hír pletyka, hogy belevágnak: Vital Signs néven indítanának zenés TV-műsort Dr. Drével, aki ugye Apple-alkalmazott, és a fülhallgató-biznisz egyengetésén túl úgy tűnik, lenne ideje egy ilyen összedobására.

dr-dre-2015.jpg

Hogy ezen túl mit lehetne nézni az egyre jobb számokat produkáló Apple TV-n, ha elindulna egy streaming szolgáltatás, nem tudni. A CBS igazgatója nemrég elárulta a CNN-nek, hogy korábban ugyan tárgyaltak az Apple-lel, de ennek már jó ideje, és azóta nem kereték őket Cupertinóból. Ami vagy azt jelenti, hogy idén sem lesz ilyen szolgáltatás, mert nem érnek rá vele foglalkozni, vagy kitaláltak valami újat, és Dr. Dre műsorai kitölthetik az egész napot. Talán továbbviszik az Összezárva Friderikusszal ötletét, és Dr. Drét egész nap mutatják a szobájában, ahogy összezárva él sztárokkal. A műsor első vendége a plágium miatt persze Friderikusz Sándor lenne.

Egyébként van még egy valamennyire idevágó hírem, ugyanis nemcsak Dr. Dre az, aki már nem csak a zenéjével simul hozzá a digitális világhoz. Kanye West is bejelentette, hogy játékot fejleszt mobileszközökre, amiben a halott édesanyját kell eljuttatni a mennybe, egy fehér pegazus hátán. Kifejtette, mennyire nem csípi a játékfejlesztőket, akik elhajtották az ötletével, pedig ő milyen zseniális. De végre talált valakit, aki leprogramozta ezt a szépséget.

Nem lehetne, hogy megint mindenki azt csinálja, amihez ért?



Az isten szerelmére, nehogy átállítsátok a telefonotokon az órát 1970.01.01-re!

Új és mulatságos hibát találtak az iOS rendszerben: ha 1970 január 1-re állítjuk az órát bármely iOS-eszközön - valószínűleg bármely operációsrendszer-verzión -, a telefont végleg kinyírjuk. Tényleg.

Ilyen egyszerű még sosem volt kicsinálni egy iPhone-t. Csak be kell menni a Beállításokba, azon belül Általános, majd Dátum és Idő. Az automatikus időbeállítást kikapcsolva el kell kezdeni lefelé szkrollozni, egészen 1970.01.01-ig. Ha ezt beállítjuk, már csak újra kell indítani a telefont, és készen vagyunk.

A készülék nem fog bebootolni.

Beteheted DFU-módba, és felcsatlakoztathatod az iTunes-ra, nyomhatsz backupot, akkor sem jut át a boot képernyőn. Egyelőre nincs biztos módja, hogyan lehet újra életre kelteni egy telefont vagy tabletet, ami 1970-ben ragadt. Valakinek 5 óra múlva sikerült elindítania (de ekkor is eléggé szaggatós volt a rendszer), valaki egy SIM-kártyacserével megoldotta a dolgot. 

Lehet, hogy 46 év, 1 hónap és 11 nap múlva magától életre kel, nem tudni. Ezt még szerintem senki sem próbálta.

Nem ez az első eset, hogy az Apple-nek az időmérőjével akadtak gondok, emlékezzünk csak az update utáni ébresztés-kimaradásra. Mondjuk azóta már órát is piacra dobtak, úgyhogy nincs miért aggódnunk!



Mitől függ, hogy az iPhone 6s processzorát kapja-e meg az iPhone 5se?

Papíron a helyzet egyértelmű. A puszta logika egyértelművé teszi, hogy az egyelőre csak pletykákban szereplő, mégis szinte biztosan megjelenő iPhone 5se az iPhone 6s processzorát, az A9-et kapja majd. Hogy miért?

  1. A vásárlók ezt akarják. A mi kis házi felmérésünkből is világosan látszik, hogy a válaszadók felénél az döntené el, vesz-e az új, kis képernyős készülékből, hogy a cucc az A9-et kapja-e. Tehát a siker kulcsa ebben van.
  2. Az A9 70%-kal gyorsabb CPU-val, és 90%-kal jobba teljesítő GPU-val (az A8-hoz képest) sokkal időtállóbbá, izmosabbá, szerethetőbbé tenné az új készüléket.
  3. Az Apple-nek nem, vagy alig jelent többletköltséget, ha az A8 helyett az A9-et forrasztja a cuccba. Papíron persze drágább az újabb technológia, egyrészt a gyártási költségek miatt, másrészt ebbe LPDDR4 memória kell, ami szintén drágább. Viszont van egy tényező, amire a Motley Fool hívta fel a figyelmet: az A9 esetében az M9-es segédprocesszor ugyanabban a SoC-ben található, mint maga a processzormag. És ezt nem azért írom, mert akkor a "Hey, Siri" is működik vele, hanem egy sokkal lényegesebb dolog miatt.

Egyetlen gyártó szállítja a két eszközt.

Márpedig az Apple az M8-as, különálló segédprocit az NXP Semiconductorstól vásárolta korábban. Egy külön cégtől, akiknek nemcsak a gyártást, csomagolást, szállítást kellett kifizetni, de az elég magas, 40 százalék körüli árrésüket is. Az A9 esetében ez kiesik a képletből. Ez tehát igencsak mérsékli a bekerülési árat, annyira feltétlenül, hogy ne ez a néhány dollár legyen döntő, amikor el kell dönteni a kérdést.

Oké, tehát az Apple dönthet, hogy kábé azonos árréssel egy jobb, vagy egy rosszabb telefont dob piacra. Melyiket választják?

A poén az, hogy nem tudni.

Hogy miért? Gondolkozzunk az Apple fejével. 

screen_shot_2016-02-11_at_13_50_22.png

Mennyi az iPhone 5s belépő ára (ami állítólag az iPhone 5se ára is lesz)? 169.990 forint.

Mennyi az iPhone 6 belépő ára? 208.990 forint.

Mennyi az iPhone 6s belépő ára? 247.990 forint.

40 ezres ugrások. Picik.

Mi történik idén? Jön az iPhone 7 az iPhone 6s helyére. Az Apple valószínúleg nem emel árat idén a csúcskészülékeknél, hiszen az iPhone-eladások egyébként is csökkenni fognak, egy ilyen, margint megtartani vágyó lépés öngyilkosságnak tűnne, és csak rontana a helyzeten. Valószínű tehát, hogy az iPhone 7 a mostani iPhone 6s árát kapja majd meg.

Az iPhone 6s a mostani iPhone 6-ét.

Mi a következő szint, 40 ezer forinttal lejjebb? Az iPhone 5se, az iPhone 6s hardverével.

Mi marad akkor az iPhone 6-nak? Befogadna a piac egy a többi iPhone-nál lassabb hardverrel szerelt telefont, aminek egyetlen előnye az 5se-hez képest, hogy nagyobb? Ha igen, mennyit adnának érte? Egy áron lenne a gyorsabb, csupán 4 colos iPhone, és a nagyobb, de lassabb tesó?

Eddig a nagyobb kijelző azt is jelentette, hogy a hardver is fejlettebb. Most ez megfordul? Vagy eltűnik az iPhone 6-sorozat, és csak kétféle processzormaggal szerelt telefont lehet majd venni?

Az egyik út, hogy bent tartsák a 6-os sorozatot, ha az iPhone 5se-t valamilyen módon megtartják "butának". Ha ugyanis egy alacsony marginnal rendelkező, de sikeres készüléket dobnak a piacra, óhatatlanul is elszipkázzák a több haszonnal kecsegtető az iPhone 6- és 6s-vásárlókat, egy a vállalatnak kevésbé jó megoldás felé (tekintsünk el azoktól, akiknél kizáró ok a 4,7 col, ők nyilván az se-t vásárolják majd, de rajtuk kívül mások is). És hogyan lehet megtartani az 5se-t butának? Egy A8-cal, mondjuk. De lehet, hogy az Apple kitalál valami mást: ha rájönnek, hogyan tudják egy A9-es iPhone 5se-n kihozni az iPhone 6 marginját, akkor nekik nagyjából mindegy lesz a dolog. De akkor a többi hardveren kell húzni, jócskán.




süti beállítások módosítása