almalé és kungfu Rólunk

Az iOS fejlesztői team tékozló fiúja hazatért

Mivel az Apple úgy tűnik tényleg igen komolyan gondolja ezt az egész Health dolgot, egyre nagyobb szüksége van nem csak egészségügyi szakértőkre, de megbízható és ügyes mérnökökre is, akik ezt az egészet realizálni tudják. A Bloomberg szúrta ki, hogy a Flipboard társalapítója, Evan Doll frissítette LinkedIn profilját, aminek tanúsága szerint az úriember két hónapja megint Cupertinoban húzza az igát, mint

az egészségügyi szoftverek fejlesztésért felelős igazgató.

flipboard-co-founders-mike-mccue-left-and-evan-doll-right.jpg

Hogy értem hogy megint? Hát az úgy volt, hogy Doll (a képen jobbra) 2003-tól 2009-ig már dolgozott ott. Az első négy évben Pro Applications Software Engineerként - olyan szoftverek fejlesztésében vett részt, mint az Final Cut Pro, a Final Cut Express, az Aperture és még sorolhatnánk. Utána viszont egyike volt azoknak a szoftvermérnököknek, akiket Steve meghívott a szupertitkos, az iPhone kifejlesztésére összeállított csapatba. Kollégáival komoly szerepet vállalt több rendszeralkalmazás, pl. a Mail lefejlesztésében is.

Alig egy évvel az App Store rajtja után azonban úgy tűnt ráunt az iOS-fejlesztésre: otthagyta a céget, hogy társaival létrehozza a népszerű Flipboard alkalmazást. Róluk legutóbb akkor hallhattunk, amikor az iOS 9 megjelenésével az Federighi-ék bemutatták a News szolgáltatást, amire Mike McCue, a cég CEO-ja (képen balra) azt mondta, hogy ez nem jelenti a jó kapcsolatok végét, hiszen ez nem egy "a győztes mindent visz" szituáció. Doll egyébként tavaly szeptemberben lépett ki és nem ő volt az egyetlen felsővezető, aki a cég elhagyása mellett döntött akkortájt.

A mozgolódás a Health divízió körül egyébként mostanság szemmel látható, pont a hét elején jött ki egy igencsak homályos cikk arról, hogy az Apple talán standalone eü. kütyün dolgozik, de részletekbe nem igazán mentek bele. Bár az ilyen hírek gyakran bizonyulnak hatalmas kacsának, a lépésben vastagon lenne ráció, hiszen Tim korábban már lenyilatkozta: a jövőbeli Health-fókuszú hardvereket valószínűleg elkülönítik a Watchtól, hogy az FDA (élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági felügyelet) jóváhagyási procedúrája ne akadályozza az okosóra fejlődését.



A nyugati világban megint kelendőbb az iPhone

Vonja le a végkövetkeztetést a Kantar Worldpanel legutóbbi mérései alapján. A második negyedévben újra nőtt az iOS telefonok piaci részesedése mind az USA-ban, mind az öt legnagyobb európai piacon. 

Észak-Amerikában 1,3 százalékos növekedéssel 31,8 százalékon állnak, míg az Egyesült Királyságban 3,1 százalékkal 37,2 százalékra sikerült felkapaszkodni.

A nagy rivális Samsungot is sikerült megelőzni, az adatok alapján az 6s/6s Plus volt a legkelendőbb készülék Q2-ben - az eladott telefonok 15,1 százaléka ilyen volt. A koreaiaknak a szoros második hely jutott: az S7 illetve az S7 edge a számok 14,1 százalékát tette ki, míg az iPhone SE a harmadik helyen áll, 5,1 százalékkal. A felturbózott 5s egyébként kifejezetten jó szezont zárt, az angoloknál a legkelendőbb telefon volt - az ott eladott okostelefonok 9,1 százalékát ő adta.

Persze Kína kissé lehűti a kedélyeket, ott 17,9 százalékra esett vissza a részesedés, ezzel a Huawei és a Xiaomi mögött áll Cupertino. Az SE ott nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mindössze az eladott telefonok 2,5 százalékát adta. Ez mondjuk nem annyira meglepő, ha eszünkbe jut, hogy a jelenlegi nagy kijelzőméreteket is pont az ázsiaiak miatt kezdte el nyomatni a cég.

Japánban még nagyobb volt a visszaesés, mondjuk ott volt is honnan. A 4,2 százalékos zsugorodással is még mindig 38 százalékon áll az Apple.

 



Az eddigi legjobb képek az iPhone 7-esről

Nemsokára itt a mobil, nem csoda, hogy minden korábbinál jobb fotók vagy mockupok szivárognak ki a telefonról. A mostanin két verzió látható, a sima 7-es és a kétkamerás 7 Plus:

iphone-7-plus-and-iphone-7-780x585.jpg

screen-shot-2016-08-11-at-15_35_17-780x585.png

Ezek alapján is erősödik az a gyanú, hogy nem lesz három verzió, kicsi, nagy és kétkamerás legnagyobb, szkippelik a Prót és egyszerűen a Plusba rakják bele a két lencsét a jobb képminőség kedvéért.

És az is egyre tutibbnak látszik, hogy a mostani upgrade kevéssé lesz forradalmi, inkább egy “s” frissítésnek felel meg, állítólag azért, mert az Apple minden erőforrást a jövőre érkező iPhone-ra összpontosít, az eredeti mobil premierjének a tizedik évfordulójára készülve. Mondjuk ez a fajta szentimentalizmus eléggé távol áll az Apple-től, de majd meglátjuk.



Hogyan kell majd használni az új MacBook Pro OLED gombjait?

Többé-kevésbé kész tényként kezeli mindenki, hogy az új laptopcsalád legnagyobb jósága a funkcióbillentyűket lecserélő OLED-sáv lesz: ez azt jelenti, hogy a mostani fény-, és hangerőállító meg hasonló gombok helyén egy vékony kijelző lesz, amin mindenféle dolgok megjelenhetnek, attól függően, hogy mire van szükségünk.

macbook-oled-ical_1.jpg

Tegyük hozzá: épp ilyen ötleteket várunk az Apple-től. Kicsit pontosítva a dolgot egyelőre fogalmam sincs arról, mennyire lesz hasznos a funkció, de ez az update mindenképpen többnek ígérkezik, mint a megszokottak, amikor főleg csak annyi történt, hogy belerakták a gépbe a 4-5 százalékkal erősebb Intel processzort, azt csá.

Szóval van itt egy gyűjtés arról, hogy mennyiféle felhasználási lehetőség adódik az OLED-sornak köszönhetően.

Lehetőség van például arra, hogy oda költözzön a Menu bar és a Dock: ennek nem feltétlenül van sok értelme, hiszen a fentiek az egérrel is egy pillanat alatt elérhetők, bár tény, hogy a 11, 12 és 13 colos laptopokon remek lenne, ha ez a terület felszabadulna a tartalomnak.

oled-apple-keyboard-03.jpg

A másik opció, hogy megfelelő beállítás mellett ugyanúgy oda lehetne dobálni a funkciógombokat, ahogy most is a billentyűzeten vannak, szóval aki hozzászokott már a jelenlegi felosztáshoz, annak sem kéne semmiről lemondania.

macbook-oled-side_1.jpg

A legizgalmasabb lehetőség viszont az, amelyik esetében az épp futó programhoz alkalmazkodik a sáv, láthatod például, hogy merre tart a Torrent letöltése, böngészőnél listázná a gyakran látogatott oldalakat és azt is el tudnám képzelni, hogy mennyi hasznosság eshetne ki ebből a cuccból mondjuk Final Cut alatt.

macbook-oled-spotify1.jpg

Izgatottan várjuk a gépet.



Steve Jobsnak és Tim Cooknak pont ugyanolyan szar érzés csalódást okozni

Az Apple szoftverekért felelős vezetői, Eddy Cue és Craig Federighi mesélt el egy rakás érdekes sztorit egy interjúban a FastCo-nak. Például, hogy amikor bevezették 2012-ben az Apple Maps-t és kiderült, hogy az nem működik különösebben jól (értsd: szarul működik), elég nagy zavar támadt a vezetőségen belül, amit valószínűleg úgy kell érteni, hogy oltári balhé volt.

craig-780x438.jpg

Elmesélték azt is hogy amikor előkerültek a problémák, rögtön tudták, hogy nem a projekt feladása a megoldás, hanem a térképre fordított energia megháromszorozása és az adatgyűjtés újfajta módszereinek bevezetése. Cue egy valós életből vett példával szemléltette az utóbbit: természetesen a csapatnak esélye sincs arra, hogy az utakon autózgatva fel tudjon térképezni minden újonnan nyíló golfpályát a világban, de ha azt látják, hogy egy bizonyos területen belül nagyon sokan használnak golfappokat, akkor egy jó rendszer már képes leszűrni ebből az adatból a megfelelő következtetést.

Mostanra már több ezren dolgoznak az Apple Mapsen, amit a cég egy fontos platformnak tart és amire rengeteg szolgáltatás épülhet a jövőben.

Cue mesélt Jobsról és Tim Cookról is.

“Mindketten nagyon sokat várnak el tőled, csak a stílus teljesen más”. Cue elmondta, hogy egyik főnökének sem túl jó érzés csalódást okozni, csak míg Jobs az ember arcába üvöltött, ha valami nem tetszett neki, addig Cook csendes pszichológiai hadviselést folytat. De azt is elmondta, hogy végső soron pont ugyanolyan rettenetes érzés nekik csalódást okozni: bár Tim nem üvölt, végül pont olyan nyomorúságosan érzed magad.




süti beállítások módosítása