almalé és kungfu Rólunk

Miért vesztette el az Apple az iPhone védjegyperét Kínában?

A kínai bírósági döntések nagyjából teljesen átláthatatlanok innen nézve, így például csak a fejünket vakarjuk akkor is, amikor meghalljuk, hogy az Apple elbukta a védjegy pert a Xintong nevű céggel szemben, amit az iPhone-ért folytattak, annak ellenére, hogy már 2002-ben beadták a védjegybejelentést (évekkel az iPhone előtt, izgalmas!), meg hogy tök abszurd az egész. Szerencsére itt van nekünk Hennelné dr. Komor Ildikó, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda partnere, aki leírta jó alaposan, hogy mi ez az egész:

Az Apple kénytelen volt Kínában védjegy felszólalási eljárást kezdeményezni a Xintong Tiandi Technology nevű kínai céggel szemben, mivel az 2007-ben bőrből készült termékek áruosztályára igényelte saját nevében az IPHONE védjegy lajstromozását.

Az ügy még 2012-ben indult, és mivel a Kínai Védjegy Hivatal a kínai Xintong cég javára döntött, az Apple kénytelen volt pert is indítani bíróság előtt ezen döntés megváltoztatására. A per a kínai Legfelsőbb Bíróságon végződött nemrégiben, ahol az Apple jogerősen pert vesztett, így a kínai Xintong cég a jövőben is jogosult használni az iPhone védjegyet az általa igényelt bőráru termékek áruosztályában.

20160503151231-iphone-case.jpg

Döntését egyébként azzal indokolta a kínai Legfelsőbb Bíróság, hogy a perben nem tudta az Apple kellő nyomatékkal bizonyítani, hogy az Apple iPhone védjegye már 2007-ben is jó hírű védjegy volt Kínában, amikor a kínai Xintong cég a saját iPhone védjegyének lajstromozása iránti kérelmét beadta. A Kínai Legfelsőbb Bíróság rámutatott arra is, hogy mivel az Apple nem tudta bizonyítani, hogy 2007-ben vagy azelőtt már jó hírű volt az Apple iPhone védjegye Kínában, ezért a kínai átlagfogyasztók vonatkozásában sem áll fenn annak veszélye, hogy tévesen asszociálnának a kínai Xintong cég iPhone védjegye láttán az Apple cég iPhone védjegyére, ebből következően persze nem sérülnek majd az Apple védjegyjogai sem.

Az Apple egyébként elektronikus berendezések áruosztályát megjelölve 2002-ben adott be iPhone védjegybejelentést Kínában, amelyet csak több mint tíz évvel később, 2013-ban lajstromoztak, iPhone termékeinek kínai forgalmazását pedig aktívan 2009-ben kezdte meg.

Nem vitás, a kínai védjegyjog intézményrendszere és döntési mechanizmusa sajátosnak tekinthető számos alapvető védjegyjogi kérdésben. A jó hírű védjegyek rosszhiszemű védjegybejelentéssel szembeni megítélése Kínában hangsúlyozottan protekcionista szemléletű: példát is említve, kizárólag azt a védjegyet fogadja el a kínai védjegyjogi joggyakorlat jó hírűnek, és széles körben a fogyasztók által közismertnek, amely kínai írásmóddal is bejelentésre került, és jogosultja ezzel a kínai írásmóddal széles körben, hosszú időn keresztül intenzíven használja is a védjegyét Kínában.

Az a kialakult vélemény ugyanis a védjegyjogi kérdésekben döntő kínai hatóságok, bíróságok körében, hogy kínai írásmódban megjelenő intenzív használat nélkül a kínai átlagfogyasztó nem ismerheti fel az adott, jó hírűnek állított, egyébként a világ minden más részén jól ismert védjegyet, mivel a kínai átlagfogyasztó nem ismerheti annak eredeti, latin betűkből álló írásmódját, nem tudja sem elolvasni, sem leírni.

Míg tehát európai védjegyjogi szemlélettel közelítve a fenti jogesetben nem lehet nem észrevenni az Apple jó hírű védjegy reputációjának tisztességtelen kihasználására irányuló, a kínai Xintong cég iPhone védjegyének bejelentése mögött húzódó nyilvánvaló rosszhiszemű szándékot, addig mindennek a védjegyjogi megítélése Kínában épp ellenkező az említett protekcionista szemlélet miatt.



Nagy menőség jön az új Photoshopban

Az Adobe promózta az új CC képességeit és ezek közt kiemelte a content-aware crop nevű funkciót, ami tényleg elég izgalmasnak tűnik, biztos elég sokan élnek majd vele. A lényeg: a program kitalálja a kép hiányzó részeit és pótolja azokat.

Például ha egy döntött fotót kiegyenesítünk, akkor a sarkoknál ugye üres lesz a kép. Na most: a Photoshop fogja magát és megpróbálja kitalálni a környezetből, mi lehet ott. Ha a széleknél sivatag van, akkor sivatagot varázsol. Ha folyó, kavicsokkal, akkor azt. És meglepően jól működik:

 

A képeket elnézve azért látszik, hogy egy viszonylag egyszerű rubber stamp algoritmus dolgozik itt, amit egyáltalán nem zavar, ha egymás mellett két tök ugyanolyan kő van a képen, viszont csodálatos, ahogy az átmenetekkel bánik, semennyire sem látszik a beavatkozás.

Mondjuk ez a fícsör főleg az amatőröknek lehet megváltás, akik közül nem tudom, hányan használnak Photoshopot, de azért jó, hogy ilyeneket tud a program.



Az Apple ír adatközpontja több áramot fogyaszt majd, mint Dublin

A napokban jelentették be, hogy 850 millió euróból egy gigantikus adatközpontot hoznak létre Írországban. Az Apple elsősorban az Apple Music, az App Store, az iMessage, Maps és Siri kiszolgálására használja majd a telepet és a jelenlegi tervek szerint nem építenek mellé erőműveket, pedig a vállalat híres arról, hogy hatalmas napelemtelepeket meg hasonlókat épít az adatközpont mellé, hogy az környezetbarát legyen.

apple-data-centre-1-780x585.jpg

Ehelyett az állami hálózatra kapcsolják a rendszert, ami egyébként elég falánk lesz: helyi lapok szerint a teljes nemzeti kapacitás nyolc százalékát használja majd el az Apple, ami azért elsőre elég túlzónak tűnik, érdemes ezeket a számokat fenntartással kezelni. 

Mindenesetre ha pontosan a becslések, az azt jelentené, hogy az adatközpont több áramot használ majd, mint Dublin félmillió lakosa.



Itt az iPhone tokok svájci bicskája

Az Otterbox dobta most piacra a Universe case system nevű szörnyet, amiből gyakorlatilag mindent ki lehet hajtogatni, ami csak eszedbe jut - feltéve, hogy súlyos tízezrekért felpimpeled. Maga a burkolat is masszív darab már, ami megvédi az eséstől az iPhone, ha nem is mindent, de majdnem mindent kibír.

8l1a8773_0-780x520.jpg

screen_shot_2016-05-27_at_09_33_52.png

És innen jönnek az érdekes dolgok. Tudsz például extra telepeket pattintani hozzá. Meg bluetooth hangszórót. Meg kihajtogatni belőle egy selfie sticket. Bankkártyaleolvasót. Hatalmas lencséket a fényképezőhöz. Hőkamerát.

Néhány száz dollárból összeraksz egy olyan rendszert, hogy simán MacGyvernek vagy James Bondnak érezheted magad. 



Itt az első értelmes pletyka a MacBook Próhoz

Mert értelmetlen van bőven: két napos hír, hogy a csúcslaptop vékonyabb és könnyebb lesz, ami tényleg már a hülyeség csimborasszója, illetve hogy OLED virtuális billentyűsor lesz legfelül, a funkcióbillentyűt helyén, ami meg annyira felesleges, hogy percekig nem is értettem a hírt elolvasva, hogy mi a szar ez az egész. Aztán kiderült, hogy tényleg az, amire gondoltam.

Ehhez képest itt egy lehetőség, amerre érdemes lehet elindulni: az Apple beadott egy szabadalmat, ami alapján képes lehet a 4G-s hálózatra csatlakozni a laptop. Szóval mobilnet-kompatibilis MacBook Prón is dolgozhat az Apple.

6a0120a5580826970c01bb09059b10970d-800wi.png

Tegyük hozzá, néhány éve beadta már a 3G-s laptop szabadalmát is a cég, és abból sem lett semmi, ebből azonban kár következtetéseket levonni a jövőre nézve. A korábbi gép ugyanis az akkori technológiai korlátok miatt még olyan kompromisszumokra kényszerítette az Apple-t, hogy Steve Jobs végül lelőtte a tervet. 2008-ban nyilatkozott a géppel kapcsolatban és azt állította, hogy túl komplex lenne az értékesítés, ezért inkább bele sem vágnak a gyártásba. Jobs alapvetően arra gondolt, hogy mindegyik szolgáltatóhoz külön gépet kellett volna építeni, vagy legalábbis gondoskodni kellett volna a hálózatfüggőségről, arról nem is beszélve, hogy a 2011-ben az Ebay-re felkerült prototípust elnézve az antennát sem sikerült valami gusztán megoldani:

screen-shot-2016-05-25-at-8-05-48-pm.png

Ehhez képest ma már az iPadekben elérhető az Apple SIM, ami lehetővé teszi az elektronikus szolgáltatóváltást: te döntöd el kicsomagolás után az Egyesült Államokban, hogy kinél akarod használni a tabletet és egyébként nagyjából hasonlóan összetett feladat váltani is a szolgáltatók között.

És az antennatechnológia is sokat fejlődött, ma már semmi szükség kiálló bizbaszokra, mert maga a laptop lehet az antenna. Persze mostanában az iPhone-ról megosztott mobilnet is könnyebben elérhető, szóval a probléma sem akkora, mint 5-6 éve. De azért jöhetne egy ilyen gép.




süti beállítások módosítása