Az egész úgy kezdődött, mint mindig. Páran elkezdtek panaszkodni, hogy határozottan kevesebb órát tudnak dolgozni gépeikkel, mint a keynoteon belengetett akkuidő és látszólag semmi nem indokolja a mínuszt. Aztán a panaszosok száma egyre csak nőtt.

el-cap-menu-bar-battery-status-menu.png

A 9to5mac saját, nem reprezentatív felmérése alapján a felhasználók mintegy harmada állította, hogy nem több, mint felét tudja csak kihasználni a beígért 10 órának, 25 százalék 6-7 órát mondott. 8-9 órát csak 15, míg a teljes tíz órát a válaszadók mindössze 6,7 százaléka tudta csak kihozni gépéből.

Csak olaj volt a tűzre, mikor pár nappal ezelőtt kijött a macOS Sierra 10.12.2 és úgy tűnt, hogy az Apple válasza kimerül abban, hogy a frissítéssel a rendszer többé nem írta ki a becsült hátralevő üzemidőt a menüsávban. És még nekem mondják, hogy néha rosszul időzítek.

Amikor az idei Pro kijött, bár többen aggódtak, hogy a Touch Bar vajon mennyiben befolyásolja a gépek üzemidejét, az Apple gyorsan megnyugtatott mindenkit, hogy szó sincs itt csökkenésről, és mindenki kifújta magát. Egészen addig, amíg el nem kezdett szaporodni az eladott darabok száma és a többség számottevő csökkenésről számolt be. A kalkuláció eltüntetése ennek fényében pofátlanságnak tűnt.

Aztán elkezdték behatóbban vizsgálgatni a frissítést és egyre többen posztoltak arról a releváns fórumokra, hogy hoppá, az új frissítés telepítésével már nagyjából azt hozzák a gépek, amit elvárnánk, tehát a probléma inkább szoftveres természetű lehet.

A MacRumors egyik fórumozója arról ír, hogy a frissítés előtt a gép tétlen fogyasztása egyszer sem ment 6 watt alá, míg 10.12.2-vel hatvan százalékos fényerővel simán 4 W alatt van. Egy másik júzer azt írja, hogy az update előtt 7-9 órákat tudott dolgozni 50-60 százalékos fényerőn, wifivel és aktív Bluetooth kapcsolat mellett, míg most ugyanazon terhelés mellett, 70-75-ös fényerőn 10 óra fölötti a mérleg.