A kifejezetten hosszú bétáztatás után végre kijött a legújabb iOS frissítés, aminek egyik legfontosabb újítását, a TV appot egyelőre mi még nem élvezhetjük. A sovány vigasz, hogy a világ többi részének nagyja sem, ugyanis egyelőre csak az USA-ban érhető el.

Az új alkalmazás segítségével elvileg egy helyen érhetnénk el sorozatainkat és filmjeinket - mondja a release note, ami a nyilván mindenkinek roppant fontos 100 darab új emojit is külön kiemeli. Persze egy csomó hibát is kijavítottak, szóval végső soron tisztességes frissítés lett a tízpontkettes. 

ios10emoji.png

A Photos alkalmazás Live Photos funkciója stabilabb és gyorsabb lett, a People arcazonosítása is javult némileg így a csoportosítás pontossága is jobb lett. A Memories többé nem generálhat emléket screenshotokból és hasonlókból. A Messages új szeretgetős és ünneplős egész képernyős effekteket kapott és végre-végre ki lett javítva a csevegőalkalmazásban néha el-eltűnő billentyűzet problémája is - halleluja.

A Music appban felfelé szvájpolva könnyebben elérhetőek a véletlenszerű lejátszás, az ismétlés és a következő szám funkciógombjai és megválaszthatjuk, hogy a Libraryban hogyan rendezze a rendszer a lejátszási listáinkat, albumjainkat és dalainkat. A Newsban a későbbre elmentett cikkek végre külön menüt kaptak a Saved szekció formájában és most már többféleképpen lehet a következő sztorira ugrani. A kedvenc csatornáink legjobb fizetős sztorijai külön szekciót kaptak a For You fülön.

A Mailben egy további idegesítő bugot sikerült kigyomlálni: biztos nem csak nekem maradt ott az Áthelyezés felugró a mail áthelyezése után is és ezen csak az alkalmazás újraindítása segített. Na ennek vége. A hosszú lenyomásos másol-beilleszt funkció egy hibája is javításra került - ezzel én személy szerint nem találkoztam, de ha ti igen, írjátok meg kommentben, hogy mi is volt ez pontosan. Ugyanez a helyzet a Mail-beszélgetések törlése után jelentkező buggal is, ami miatt utána nem a megfelelő üzenet jelölődött ki (?).

A VoiceOver mostantól támogatja a BraillePen14 nevű Braille-billentyűzetet, és itt is egy rakás hibát ledaráltak a vakok és gyengénlátók nagy örömére.

Bár hazánkban ez nem fog még tömegeket érinteni, a 10.2-vel a Home alkalmazás már támogatja a különböző HomeKit kiegészítők notifikációit  is és szól akkor is, ha valamelyikhez szoftverfrissítés jött ki. A Bluetooth minőségén is javítottak, mostantól a rendszer még hatékonyabban dolgozik majd együtt harmadik fél által gyártott kütyükkel.

Az aktívan és sokat FaceTime-olóknak is jó hírünk van: elvileg a fókusz-, képarány- és képernyőorientáció-problémák is javításra kerültek és a vizuális hangpostaüzeneteket is rendesen képes visszajátszani már készülékünk. A Safari olvasó többé nem nyitja meg a cikkeket üres oldalakként és a böngésző sem fog többet összeomlani, mikor egy tartalmat olvasottként jelölünk meg az olvasási listában.

Ja, majd elfelejtettük: kijött a tvOS 10.1 és watchOS 3.1.1 is.