A Bloomberg által megszellőztetett hír alapján nagyon úgy tűnik, hogy az Apple épp egy robotikai és adatgyűjtési szakemberekből álló csapat felállításán dolgozik, amely drónok és a korábban már általunk is sokat emlegetett beltéri térleképezési technológiák felhasználásával fogja bővíteni, javítani az Apple Mapsot.

apple-maps-icon-and-landscape.jpg

Ezek az eszközök ugyanis nyilván sokkal gyorsabb ütemben rögzíthetik és frissíthetik az Apple Maps adatait, mint azok a GPS-szel és speciális kamerákkal, szenzorokkal felszerelt adatgyűjtő autók, amelyek 2015 eleje óta gyakorta tűnnek fel az Egyesült Államok közútjain. A Maps ezt megfejelné azzal is, hogy bizonyos épületek belterét is képes lesz majd megmutatni - ezt jelezte előre két ilyesmivel foglalkozó startup, az Indoor.io és a WifiSLAM korábbi megvásárlása is.

A drónok erre-arra repkedve leolvassák majd az utcatáblákat, érzékelik az utakon bekövetkező változásokat és megfigyelhetik az éppen kialakítás vagy átépítés alatt levő területeket. Az így nyert adatok rövid úton visszakerülnek majd az Apple-höz, ahonnan némi összefésülés után kerülhetnek majd a júzerek elé.

A gazdasági szaklap értesülései szerint ezt Cupertino annyira komolyan gondolja, hogy be is adta az engedélykérelmet a Szövetségi Légügyi Hatóság felé, ami már meg is adta azt "adatgyűjtés, fotó- és videógráfia" folytatására. Persze komoly feltételek mellett, egyrészről csak nappal és csak jogosítvánnyal rendelkező pilóták irányítása alatt működhet a flotta és bizonyos területi szabályzások is vonatkoznak a gépekre.