Szabadalmi zuhanyhíradó!

Tök jó dolgok vannak a horizonton az iOS mindenféle alapalkalmazásai környékén is. Egyrészről az Apple a kiterjesztett valóságot integrálná a Camera alkalmazásba, másrészről, ami talán még érdekesebb: Siri a jövőben aktív résztvevője is lehet iMessage és SMS-váltásainknak.

siri-messages-800x566.jpg

Legújabb szabadalm dokumentum alapján olybá tűnik, hogy Siri integrálásra kerülne és hozzáférést kapna az Üzenetek alkalmazáshoz és mesterséges intelligenciája segítségével reagálna automatikusan a beérkező kérésekre: tudna például naptárbejegyzéseket rögzíteni, navigációs iránymutatást adni és még sok egyéb mást is.

Az asszisztens a neki címzett üzeneteket szemantikai analízissel azonosítja, az azokban levő feladatokat megvizsgálja, majd ha lehetséges végre is hajtja őket. Példa: "Siri, segíts már nekünk megszervezni egy találkozót". Az AI felismeri a feladatot, majd végignézi minden résztvevő naptárát és pár mindenkinek alkalmas időpontra javaslatot tesz. Ha az egyik mindenkinek jó, mehet a menet és az összes félnek rögzül is a bejegyzés.

Természetesen a chat többi résztvevőjét is értesíti arról a rendszer, hogy ha valaki Siri-t is bevonja a társalgásba és az ő iPhone-juk is felajánlja a lehetőséget saját asszisztenseik aktiválására, ráadásul bármikor megtagadhatják a hozzáférést személyes adataikhoz a beszélgetés folyamán.

De ez csak a kezdet. Ha például hirtelen felindulásból együtt ebédelnél valakikkel, a saját és a többi résztvevő geográfiai lokációja alapján Siri hely-javaslatokat ajánl fel és még meg is szavaztatja az opciókat ha kell. Ha hamarabb érünk oda a találkozó helyszínére és kiváncsi vagyunk, hogy a többiek merre járnak, elég csak rákérdezni, a forgalmi adatok és helyzetük alapján percre pontosan megmondja a rendszer, hogy nagyjából mikorra várhatóak.

A dokumentáció említést tesz egyébként a résztvevők közötti pénzküldés lehetőségéről is, amit Siri azzal segítene elő, hogy a többiek engedélyével végignézni, milyen fizetőeszköz vagy pénzügyi megoldás érhető el mindhárom résztvevő telefonján. Teszem azt, ha a másik két iPhone-os beszélgetőpartnernek is van Paypalja, fel fogja ajánlani, mint legegyszerűbb módszert a tranzakció végrehajtására.

Nem hiszem egyébként, hogy túl sokáig kell várnunk ezek tényleges implementációjára. Talán már jövőre, az iOS 11-gyel megérkezhet.