Az iFixit szétszedte az új Touch Bar-os, 13-as MacBook-ot és szokásos képes-szöveges posztban tette közzé tapasztalatait. A végeredmény több szempontból is szomorú, minden eddiginél nehezebben szerelhető az Apple gépe.

macbookprotouchbarifixit.png

Ahogy a méretcsökkenésből kb. előre nyilvánvaló volt, a belső átvizsgálás is azt támasztja alá, hogy ezt a gépet nem júzer által szervizelhetőnek, de még csak nem is upgradelhetőnek tervezték. Az ilyenkor szokásosan kiosztható 10-es szervizelhetőségi skálán a nevetséges 1/10-es értékelést kapta, aminek meg is van az oka.

A belső komponensek nagy részét újratervezték, hogy a Touch Bar elférjen és az akku is ragasztott. A Bar egyébként el is pattant, ahogy kivették a vázból úgyhogy azt hiszem az új komponens joggal kapta meg a "Nehezen Cserélhető" pöcsétet. Mondjuk egyelőre a Youtube reklámok áttekerésére mindenképp jól használható.

A posztjuk legmókásabb felfedezése, hogy bár sokkal jobb hangszórókat kapott az új generációs modell, a billentyűzet két oldalán található hangszórórácsoknak köze sincs pozícióban azokhoz, így gyakorlatilag majdhogynem pusztán csak kozmetikai célt szolgálnak. A hang így leginkább a szellőzőnyílásokon távozhat a váz oldalán.

A bekapcsoló gombba integrált Touch ID szenzor egyébként remek újítás, viszont a meghibásodás esetén a T1 chip miatt jó eséllyel az egész alaplapot cserélni kell. Az már korábban körbefutott a neten, hogy mostanra már a RAM-hoz hasonlóan az SSD is forrasztott, így cseréjére, bővítésére itt sincs lehetőség. Pro, mi? Meg egy nagy túróst.

A magyarázat erre szigorúan gazdasági célú és legjobb magyarázatát talán Ben Lovejoy, a 9to5Mac egyik fő szerzője adja hosszabb véleménycikkében a blogon, amikor arról ír, hogyan is békélt meg az új vonallal. Cikkének lényege: manapság az Apple az iPhone-os cég, amely mellesleg gépeket is gyárt- a Mac pedig egy szűk piaccal rendelkező termék, egy niche. A MacBook Pro niche a niche-en belül, és azok, akik upgrade-elnék a készüléket azok pedig egy apró kisebbség a kisebbség kisebbségén belül.

Manapság mobilis, vékony gépekre van tömegigény, nem pedig arra, amit az MBP eddig adott a világnak.  Szomorú, de ez van.