Az állami médiagépezet ismét mozgásban van, ezúttal azonban az Apple önhibáján kívül került célkeresztbe.

pgqfd825m0eamebosie2.jpg

Kína ugyanis azzal fenyegetőzik, hogy ha Donald Trump az általa a kínai termékekre belengetett 45 százalékos védővámmal lényegében kereskedelmi háborút indít ellenük, akkor az többet fog ártani az amerikaiaknak, mint nekik, mivel az ellenlépések első hullámában embargóznák az amerikai termékek, pl. autók, vagy az Apple cuccok értékesítését is.

A Global Times arról ír, hogy az ázsiaiak nem félnek a szemet-szemért jellegű válaszoktól: "Abban az esetben ha az intézkedéscsomag életbe lép, a Boeing-es rendeléseket Airbus-os válthatja fel, az amerikai autók és iPhone-ok eladásai pedig vissza fognak esni, az amerikai szójabab- és kukoricaimportról nem is beszélve. Ha Trump rombavágja a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokat, annak komoly következményei lesznek számos amerikai iparágra is."

Még januárban ígérte meg a most megválasztott jelölt, hogy arra fogja kényszeríteni az Apple-t, hogy belföldön gyártsa termékeit illetve 35 százalékos büntetőadót is kilátásba helyezett azon vállalkozások számára, amelyek a tengeren túlon gyártatnak. Ez már csak azért is kifejezetten kellemetlen, mert az Apple a texasi Austinban gyártott Mac Pro-n kívül mindent Kínában szereltet össze.

Az ázsiai ország üzenete egyértelmű: ha nem gyárthatjuk a telefont, akkor az üzleteink polcaira se kell.