Úgy néz ki, az Apple nem fogja frissíteni a legfiatalabb királyfit 2017 első felében, amikor is az időszerű lenne.

iphonese-select-2016_1.jpg

Ennek oka leginkább az, hogy az Apple tovább próbálja megtartani a high-end modelleken levő árrését és a kedvezőbb árú modell átcsalhatja a potenciális vevőket - írja Ming-Chi Kuo. Nincs okunk kételkedni abban, hogy forrásai tévednének.

Azt is előrevetíti, hogy a készülékeladások a jövő év első felében visszaesnek, aminek oka leginkább pont a frissítés hiánya és a lagymatag kínai eredmények lesznek. Cupertino igyekszik majd a komponensbeszállítóira nyomást gyakorolni, hogy az ő engedményükkel megtarthassák árrésüket, s a kontraktorok pedig az év utolsó két hónapjában kezdik majd lejjebb nyomni áraikat. Kuo szerint azonban nem mindannyian.

A panelbeszállítók nagy része gyenge tárgyalási pozícióban van, így ők jó eséllyel csökkentenek majd, míg a főbb partnerek, pl. a Samsung (az ő esetükben még áremelést is el tud képzelni) és a TSMC (valószínűleg nem lesz érintett semelyik irányban) sokkal jobb helyzetből indulnak a megbeszéléseken.

Hogy mi lesz a legkisebb ugrifülessel az Apple telefonkínálatában, az egyelőre bizonytalan, mint a kutya vacsorája után. A márciusban bemutatott SE a 6s hardverével még évekig korrekt készülék lesz, de hogy szánnak-e neki utódot, vagy ugyanúgy kifuttatják utánpótlás nélkül, mint az 5c-t, azt egyelőre még a KGI fenegyereke sem tudja.