Kuo úrtól kissé szokatlanul kevésbé megalapozott levelet fogtunk a KGI Securities műhelyéből. Szerinte a cég az eredeti autós projektről teljesen az önvezető autós szoftverek felé fordult, és ezek szerves részét képezi majd a kiterjesztett valóság is.

Szerinte az egész logikus folytatása az Apple közelmúltbeli történetének, hiszen az összes nagy Apple-sikernek valamilyen ember-gép interfész újítás volt köze. Egér a Mac-hez, clickwheel az iPod-hoz, multi-touch az iPhone-hoz, rokonaihoz, barátaihoz és üzletfeleihez - rémlik már?

Az Orákulum talán legerősebb állítása, hogy Cupertino az első AR-képes cuccaival 3-5 éves előnyre tehet szert a konkurenciához képest: egyrészről újradefiniálva a már meglévő termékeket, másrészről új területeket meghódítva, mint például az önvezető autók piaca. A kutatási program első eredményeire azonban még egy-két évet várnunk kell.

Az, hogy az Apple aktívan kapirgál errefelé, nem titok - maga Tim is számos alkalommal hozta szóba az AR-t az elmúlt időszakban. "Nagyon izgatottak vagyunk a technológiával kapcsolatban hosszútávon és továbbra is sok erőforrást fektetünk a területbe." - mondta júliusban, míg egy hónappal később már "központi technológiának" nevezte.

A hírek szerint egy teljes team dolgozik az AR/VR terveken, és Cook nyilatkozataiból úgy tűnik inkább az utóbbit várhatjuk Cupertino-tól. Szerinte ugyanis az ilyen technológiáknak inkább előmozdítania kéne az emberi kapcsolatokat, mintsem kiváltania, mint a virtuális valóság esetében.

Hogy miért vagyunk ennyire tamáskodóak az egyébként 95% fölötti megbízhatóságú KGI jelentésével kapcsolatban? Két okból: 1.) a jelentés túlságosan elnagyolt, a részletekbe nem igazán megy bele, ami merő spekulációt sejtet 2.) a cég és vele Kuo forrásai elsősorban beszállítólánci alapúak, ahonnan kizárt, hogy 1-2 évvel a megjelenés előtt már ilyen infók szivárogjanak ki.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lesz így, csak e jelentés alapján azért mérget nem vennénk rá.