Az Apple kicsit megint megkavarta a dolgokat a MacBook háza táján, és még a tapasztalt rókák sem feltétlenül értették, hogyan is áll fel a paletta. Főleg, amikor elkezdték a MacBook Air vásárlókra tukmálni az új MacBook Prókat. A régen drágának számító Air lett a belépőgép, a nemrég drágának számító MacBook pedig a középkategória, de ennél bonyolultabb a helyzet. Ugyanis nem mindegyik megfelelő mindenkinek.

Most lássuk a sort, kezdve a legolcsóbb Apple laptoptól, nézzük meg, miért érdemes mindig eggyel drágábbat venni, és miért nem. A felsorolás a teljesség igényében bizakodva, de a teljesség elérése nélkül készült, így szívesen veszem, ha kommentben kiegészítitek az általatok fontosnak tartott szempontokat. Beleírom majd a posztba.

Miért vegyek 13-as MacBook Air-t?

Az Apple tett róla a keynote-on, hogy kopottas színben tüntesse fel az MacBook Air-t, az Apple valaha volt legvékonyabb laptopját. Olyan cselhez is folyamodott, hogy az Air legvastagabb pontját mérte hozzá a MacBook Pro konstans vastagságához. Pedig az Air nem azért volt vékony, mert 17 milliméter volt a legvastagabb pontján (ami az új MacBook Prónál 15 milliméter). Hanem mert a legvékonyabb pontján csak 3 milliméteres volt, és a széleken elvékonyították a házat. Könnyű felvenni, jó a súlyelosztása is.

De nyilván nem mondhatom, hogy azért vegyük, mert vékony, mert a MacBook egészen biztosan vékonyabb. Nem is azért, mert könnyű, mert a MacBook könnyebb, a MacBook Pro azonos méretben pedig kábé ugyanilyen nehéz. Mondok mást.

Előnyök 

Ár: a legolcsóbb MacBook egyértelműen az Air, főleg ha az iCentre akciójában vesszük. 289.990-ért már lehet Mac laptopunk, igaz, csak 128 giga SSD-vel. Ha 256 gigásat szeretnénk mindenképp, akkor ugyan kifizethetünk 439.990-et az eggyel nagyobb modellre, de ezt már nem javaslom. Ennyi pénzért találunk magunknak megfelelőbb választást a palettában.

Csatlakozók: ebben a modellben vannak a történelmi csatlakozók, amik sokaknak könnyítik meg még a mindennapjait. SDXC-kártyahely, USB 3-as portok, és a MagSafe lerántásgátló töltődokk. Aki mindegyiket napi szinten próbára teszi, mindenképp gondolja végig a váltást a felsőbb kategóriákba (van egy menekülőút, a régi 13-as MacBook Pro, lásd később). Persze van, amikor megéri a fájdalmat. 

Akkuidő: ez a modell bírja a legtovább szuflával, 12 óráig megy egy feltöltéssel. A többi laptop általában 10 órát ígér csak.

Hátrányok

Hardver: A MacBook Air úgy istenigazában tavaly márciusban frissült utoljára. Ennek megfelelően a hardver nem a legfrissebb, de alap feladatok esetében éppen olyan gyorsan muzsikál, mint bármelyik gép a repertoárban. És egyébként fotót szerkeszteni, videót vágni is lehet vele mezei szinten bőven, nem hagy minket cserben.

Felbontás: a kijelző viszont egyértelműen a leggyengébb, az 1440 x 900-as felbontás sokkal alacsonyabb, mint a többi laptopban.

Miért vegyek 12-es MacBook-ot 110 (180?) ezer forinttal többért?

voila_capture_2016-10-29_05-38-59_pm.png

A kérdés 110 ezerrel hangzik, ha az Apple.com árait nézzük, ha meg az akciósat, a 180 ezer érvényes, ennyivel többet kell letennünk a következő kategória alapmodelljéért. A MacBook az Apple tökéletes utazós laptopja, nagyon vékony, nagyon könnyű, külső akksiról egy kábellel tölthető, és csodaszép.

Előnyök

Súly és vastagság: Mondtam már, hogy nagyon vékony, nagyon könnyű? Na.

Felbontás: 2304 x 1440, két és félszer annyi pixel, mint az Air-ben, kisebb kijelzőn. 

Pillangómechanizmusos billentyűzet: ha valaki gerjed a rövid utas billentyűkre. Aki nem tudja, gerjed-e, próbálja ki egy APR-ben.

Háttértár: alapból 256 gigás ssd-vel adják, ami kétszerese az alap Air méretének. Kell. 

Ventilátor OFF: nincs hangja a gépnek.

Színek: négyféle színben kapható, akik szeretnek a ruhájukhoz megfelelő laptoppal járni, vagy csak szeretik az arany vagy rozé színeket, szeretni fogják az új MacBookot.

Hátrányok

Teljesítmény: Intel Core m3 processzor van a kicsikében, az alapfeladatokra ez is jó, de nagyon ne küldjünk rá számolásigényes dolgokat.

Egy port: 1 db USB-C port található rajta, ezzel lehet tölteni, és minden mást rákötni. Sokaknak kényelmetlen lehet, gondoljuk végig, illetve nézzünk utána a dokkolóknak, amik elosztóként funkcionálnak.

Miért vegyek régi 13-as MacBook Prót ugyanennyiért?

voila_capture_2016-10-29_05-46-52_pm.png

A kérdés inkább a MacBook Air-ről upgrade-előknek szól, hiszen a régi 13-as MacBook Prónak az alapára ugyanannyi, mint az ultrahordozható MacBook-é. Vagyis úgy képzeljük el, hogy ez a másik - hosszabb - út felfelé a hegyen. Az Air-t kevésnek tartók vagy a MacBook, vagy a MacBook Pro irányába indulnak. Lássuk, miért erre jönnek, ha erre jönnek.

Előnyök

Teljesítmény: A MacBook Air-hez viszonyítva is van egy ugrás a proci teljesítményben, órajelben, de ugyanúgy az Intel Broadwell generációján belül mozgunk.

Csatlakozók: Itt is megtalálhatóak a hagyományos portok (csak itt és az Air-ben), tehát USB 3, és SD kártyaolvasó. Sőt, ezen kívül még egy HDMI portot is találunk a gépen, ami nincs az Air-en sem. 

Force Touch érintőpad: az erős nyomásra érzékeny utasításokhoz elengedhetetlen.

Felbontás: 2560 x 1600, a MacBookénál is nagyobb, az Air-énél meg főleg.

Hátrányok

Vastagság, súly: Vastagabb, nehezebb, mint a fent tárgyalt laptopok. Persze nem olyan vészes: 23 dekával nehezebb az Air-nél, és egy milliméterrel vastagabb, mint az Air a legvastagabb pontján.

Akkuidő: 10 óra a 12 helyett.

Miért vegyek új 13-as MacBook Prót (TouchBar nélkül) 80 ezer forinttal többért?

screen_shot_2016-10-29_at_18_38_18.png

Itt van a kutya elásva. Ez az ugrás az, ahol az Apple eljátszotta a bűvészt, és csalt egy picit. Mert hát lássuk, miért kell kifizetni a felárat.

Előnyök

Teljesítmény: Broadwell helyett Skylake processzor, fejlettebb grafikus maggal. Itt már generációs ugrás van.

Vékonyabb, könnyebb: Három millimétert és húsz dekát fogyunk, ha ezt választjuk az előzőhöz képest.

Jobb kijelző: nagyobb fényerőt tud ez a gép, de a felbontása ugyanaz, mint az előző versenyzőnek.

Nagyobb trackpad

Jobb hangszórók: "újratervezett hangszórók kétszeres dinamikatartománnyal, akár 58%‑kal nagyobb hangerővel, valamint két és félszer erősebb basszussal" - ígéri a cég.

Thunderbolt 3: "Adatátvitelre, töltésre és videokimeneti portként egyaránt használhatod a csatlakozót, amely akár 40 Gb/s átviteli sebességet biztosít – vagyis kétszer gyorsabb, mint a Thunderbolt 2 port." USB-C kompatibilis persze.

Hátrányok

Nincs Magsafe

Nincs SD-kártya

Nincs USB 3

Jogos a felár? Elméletileg igen, hiszen az új 13-as többet tud. De vajon ezek az előnyök, a vékonyabb ház, a jobb hangszóró, a kornak megfelelő processzor, olyan upgrade-ek, amikért felárat szoktak kérni? Szabad ilyenekért magasabb árat kérni, ennyi idővel az eredeti megjelenése után? Hiszen ilyen újításokkal látták el folyamatosan a MacBook Prókat, ezeknek köszönhette, hogy versenyképes maradt, és nem egy őskövület. Az ilyen frissítés mindig "ingyenes" volt, mint az informatika fejlődésének velejárója.

Miért vegyek új 13-as MacBook Prót TouchBarral 100 ezer forinttal többért?

screen_shot_2016-10-29_at_18_38_42.jpg

TouchBar, TouchBar, TouchBaaaaar!

Touch ID, , Touch ID, Touch IIIID!

Jobbproci, Jobbproci, Jobbproci. De ebben, akárcsak a fenti laptopokban is, integrált grafikus gyorsító van csak. Nem lehet kérni bele dedikáltat. Az megint feláras, 15 coloshoz jár, lásd lent.

Ha az előző, picit kényszerplatformot kihagyjuk, mondhatjuk, hogy a fullos, új 13-s MacBook Próért 180 ezerrel kell többet fizetni, mint az előző generációért. Na ez volt a trükk lényege kérem. 

Miért vegyek új 15-ös MacBook Prót TouchBarral 230 ezer forinttal többért?

screen_shot_2016-10-29_at_18_39_58.png

Nagyobb kijelző: mert hát nagyobb, na. 15-ös.

Processzor: a Core i7 alapból jár

Memória: 16 gigabájt alapból, de nem bővíthető (az előző gépek mind 8 gigásak voltak)

Felbontás: a Mac laptopok között a legjobb, 2880 x 1800 pixel

Dedikált videokártya: Ez nagyon fontos azoknak, akik tényleg pro júzerek. Hogy a valóságban hogyan muzsikálnak a Radeonok, még nem tudjuk, de azt már látjuk, hogy az alap és a kimaxolt dedikált kártya között 1,8-szoros elvi különbség is lehet teljesítményben (10 helyett 16 egység számol, 1 helyett 1,86 teraflops teljesítménnyel).