Miközben a Samsung okostelefonos történetének legnagyobb blamáját éli meg a sorozatosan kigyulladó Note 7-esekkel, történt egy fontos esemény.

Kigyulladt egy iPhone 7-es is Ausztráliában, és felgyújtott egy autót.

Gondoltam, gyorsan megírom, mielőtt kommentben megkapom, hogy jól elhallgatom a hírt. TÉNYLEG kigyulladt. Nincs mese, égett meg minden.

iphone-7-fire.png

A lítiumos akksik közül egyébként 1 a 10.000.000 az elfogadható kigyulladási érték. Nekem is simán elfogadható, de csak akkor, ha az az 1 nem az én telefonom. De nem nekem kell elfogadni, minden technológiának megvan a hibaszázaléka, ennek ennyi. Istenem, az akksik látványosan mennek tönkre.

A 9to5Mac kiszámolta, hogy ez mit jelent. A Note 7-ből 4-5 millió készülék volt kint, amikor kirobbant a gyulladásos botrány. 94 ismert gyulladást számoltak össze a megvásárolt készülékekben, mire visszahívták a Note 7-eseket. Ez az elfogadható hibaszázalék 188-szorosa. Ezért kellett visszahívni mindet.

iPhone 7-ből mennyi is van odakint? Ha 10 milliót mondok, nagyon alábecsülöm a valós számokat (az USA-ban két hét alatt annyit adtak el belőle, hogy az előző negyedévi eladások 43%-át vitte, egy negyedév alatt pedig világszerte több tízmillió fogy). Ebből eddig egy gyulladt ki. Épp a tervezett hibahatárnál vagyunk, egy a tízmillióból. 

Egyébként az Apple állítása szerint már jóval több mint egymilliárd aktív iOS készülék van a vadonban. Ha összesen száz kigyullad, még akkor is a technológia velejárójáró beszélünk.

Amit, basszus, oldjon már meg valaki. Ezt tényleg el kell viselnünk?