Amikor először szétszedték az iPhone 7-est, egy szokatlan chipet is találtak, amit végül nem is nagyon reagált le senki. Ez a Lattice Semiconductor által gyártott FPGA volt.

ice40_large.jpg

Az FPGA, vagy field-programmable gate array (a felhasználás helyén programozható logikai kapumátrix) tulajdonképpen egy segédchip, bizonyos feladatokat ez tud elvégezni a processzor helyett - van már pár ilyen az iPhone-okban. Azt azonban, hogy milyen feladatokat lát el, nehéz lenne megmondani az ő esetében, ugyanis az eszköz legfontosabb tulajdonsága, hogy a beszerelés után is programozható. Vagyis az Apple bármikor kinyomhat egy firmware update-et, és onnantól fogva a chip átáll egy újabb és újabb feladat elvégzésére.

Ha kitalálni talán sosem fogjuk, milyen számításra használja az iPhone 7 az FPGA-ját, sejteni azonban lehet, miért került bele ez a chip az iPhone 7-be. Az FPGA-kat például olyan területen vetik be, mint a nyers erejű kódfeltörés, ahol rengetegszer kell ugyanazt az algoritmust lefuttatni párhuzamosan, monoton melóval. Manapság azonban fellendült a kereslet az FPGA-k iránt, 

mégpedig az intelligens, machine learning rendszerek miatt, amik egyre inkább használják ezeket a chipeket.

Ez az első alkalom, hogy iPhone-ban ilyen chipet látunk. Mobilokba ritkán tesznek, a Samsung ugyan használt hasonlót a Galaxy S5-ösnél, de a későbbi generációkba már nem került bele FPGA. 

Ezzel párhuzamos, és talán összefüggő hír, hogy az Apple létrehozta az AI Research nevű részlegét, aminek vezetésére felvette Carnegie Mellon egyetem professzorát, Ruslan Salakhutdinovot. A cég álláshirdetései között is találhatunk mesterséges intelligenciával foglalkozó pozíciókat, csak PhD-sek jelentkezését várják.

Úgy tűnik, az Apple komolyan elkezdte a mesterséges intelligenciát nyomni, és az iPhone 7-esben már ott a lehetőség, hogy támogassák ebben az Apple-t, hiszen egy később megszületett algoritmus céljait megfelelően tudja majd szolgálni a vas. És láthatóan az Apple szeretné ezt készüléken belül megoldani, a felhasználó adataiból minél kevesebbet felküldeni felhőbe.