Az Apple mostanában nem sűrűn büszkélkedhet eladási adatokkal. Először az Apple Watch értékesítési számait titkolták, aztán az iPhone 7 első heti számait sem hozták nyilvánosságra. Korábban mindig megtették. 

Most pedig megjöttek az elemzések a személyi számítógépek piacáról, és sajnos az Apple itt is elég rosszul muzsikál. Oké, a PC iparág eladásai esnek, úgy általában, de az Apple mindig különvált a trendektől, a Mac-eladások sokszor az egyébként zsugorodó piacon is nőni tudtak, növelve a cég részesedését.

Most már nem ez a helyzet. A Gartner szerint a Mac részesedése a piacon 13,4 százalékot esett a legutóbbi negyedévben. És ami ennél is kellemetlenebb: az Apple-nél rosszabbul csak az Acer teljesített, a HP, a Dell és az Asus viszont még javítani is tudtak.

gartner_sales_figures_q3_2016.png

A MacBook Prók és a MacBook Airek elég régen frissültek, több mint egy éve, és olyan alapvető problémák is vannak a jelenlegi felhozatallal, mint a semmire sem elég 128 gigás SSD erőltetése az alap Air modellekben (miközben az SSD ára rohamosan csökkent az elmúlt években). 

Persze ez a visszaesés éppen arra is utalhat, és utal is, hogy a Mac-felhasználók kivárnak. Tudják, hogy nemsokára frissítik a palettát, jön az OLED funkcióbillentyűs MacBook Pro, valamit az Air-ekkel is kezdeni kell valamit az Apple-nek, és a MacBook frissítése is várható. De a nem Mac-júzerek nem várakoznak így: ők az elmúlt hónapokban más márkákat választottak, az Apple termékeitől gyorsan elfordultak a boltokban.

Én is várok az új szériára, vásárlási célból, egy nagy félelemmel: ha kiveszik a MagSafe töltőt a teljes MacBook családból, nagyon csalódott leszek.