A sztori röviden: az Apple felfüggesztette az egyik App Store-ban kapható népszerű program, a Dash fejlesztőjének account-ját, mert úgy találta, hogy megsértette a szerződést. Mint később kiderült, hamis értékeléseket találtak, amiket a fejlesztőhöz köthető forrásból származtak.

A fejlesztő Bogdan Popescu teljesen kiakadt, nem értett semmit, és a blogposztját, amiben felháborodik, gyorsan osztották. A tény, hogy az Apple állítása szerint nem figyelmeztette előre, egyszerűen csak kirúgta az App Store-ból, kirántva alól a megélhetési forrását, felháborította a fejlesztői közösséget. Ez egyébként jellemző is az Apple-re, az Appleblog tízezres Facebook-oldalát úgy kapcsoltatták le annak idején, hogy még egy légyfingot sem küldtek előtte.

dash_screenshot.jpg

Az ügy aztán egyre csúnyább fordulatokat vett. A fejlesztő azt állította, hogy volt egy második account-ja, amit szívességből készített egy rokonának, de nem volt más köze hozzá. Azt állította, hogy az Apple egyik alkalmazotta elismerte neki, hogy erről történt a visszaélés, az Apple pedig állítólag visszakapcsolta volna az accountját, ha egy posztban beismeri a bűnösségét.

Az Apple ezután különböző szerkesztőségekbe küldött emailt, amiben tagadta Popescu vádjait, állította, szerintük  küldtek ki értesítést, és leszögezték, hogy elítélik a jogosulatlan, és csalással kieszközölt előnyszerzést. Egyébként itt kezdhetett meghasonlani a fejlesztői közösség, mert ezzel ők is egyetértenek. A becsületes fejlesztők, akik sok pénzt költenek arra, hogy valódi, pozitív review-kat adjanak a felhasználóik, rühellik azokat, akik az eredményeiket pár kattintással kozmetikázzák.

De kinek van igaza? Hogyan vonjuk így le az erkölcsi, pénzügyi, ésatöbbi tanulságot?

Jelenleg ott tartunk, hogy kezd inogni a talaj a fejlesztő lába alatt. A Macrumors fórumján egy felhasználó a Wayback machine (weboldalak korábbi verzióit böngészheted) segítségével végzett egy kis kutatást, és azt látta, hogy Popescunak nagyon is volt köze ahhoz a bizonyos második accounthoz. Legalább egy olyan app volt, amit ezzel tettek közzé, és Popescu a készítők között volt, és legalább két appot promótált a fejlesztő saját oldalain, amiket szintén ezzel a második regisztrációval töltöttek fel. Ebből úgy tűnik, hogy Popescu ezt a második regisztrációt arra használta, hogy kevésbé sikeres programjait itt tegye közzé.

Ha ez igaz, az Apple csak egyvalamiben hibázhatott: csak a második account elérhetőségére küldött ki figyelmeztetéseket, noha mindkettőt törölte a rendszerből. Persze ha kiderül, hogy Popescu tényleg saját maga használta a jogsértést elkövető accountot, akkor ez már mindegy is lesz, hiszen teljesen jogosan rúgják őt ki minden létező fronton.