Az Arstechnica emlékezett meg a méltatlanul elfeledett, diszkontinuált, kicselezett és kirúgott XServe-ről, az Apple rackszekrényekbe csúsztatható egykori szerveréről. Valamikor akkoriban, az XServe megszűnése környékén vált világossá, hogy az Apple ugyan nem szakít a profi felhasználókkal, csak épp ebbe a szektort is máshogy értelmezi, mint mások. 

Az XServe ugyanis nem helyettesíthető a Mac Próval vagy a Mac mini Serverrel, akkor sem, ha az Apple ezt állította. 

Csak az XServe tudta például a Lights Out Management (LOM) ficsört, amivel a rendszergazdák távolról is elérték a szenzorok adatait. Ugyanis a szerverek nem mindig vannak - vagy általában nincsenek - rákötve monitorra, így anélkül kell elérni a funkciókat. Meg hát ne feledkezzünk meg a bővíthetőségről, a több RAM slotról, a dupla betápról, a RAID konfigok támogatásáról.

Az Arstechnica megszólaltatott olyan adminisztrátorokat, akik a mai napig XSeerve-et használnak, sőt,

eBay-en vadásznak a régi példányokra!

Ennek az egyik oka az, hogy a 10+ éves hardverek még mindig nagyon megbízhatóak, kevés karbantartást igényelnek, és egy négymagos Xeonnal szerelt XServe-et 75 dollárért ki lehet fogni. Hibátlanul működő példányokat.

imgp5603-800x530.jpg

Valaki annyira elfogult, hogy még Windowst is ezen futtat. Ráteszi a VMWare ESXi-, innentől pedig bármilyen operációs rendszer mehet rajta. Persze a legtöbben nem erre használják. Kevés olyan folyamat van, amihez elengedhetetlen a Mac, de van még ilyen is. Valahol még mindig Network Homes-t futtatnak vele például, az Apple verzióját a Windows Roaming User Profiles-ára. Maverickset virtualizálnak vele, hogy aztán Mac OS 9-et virtualizáljanak. A szerverek világa sokkal kevésbé hajlandó váltani, hiszen működő szervereket nem szívesen dobnak ki, és mondjuk valahol még mindig FireWire 800 perifériákat használnak, amikhez nem nagyon lehet új vasakat rendelni. Átállni USB3-ra vagy Thunderboltra maga egy vagyon lenne - állítja egy lelkes XServe használó.

Szóval ne féljetek. Az XServe nem halt meg. És soha nem is fog! IGAZSÁGOT AZ XSERVE-NEK!