Az iOS 10 egyik kiemelt ficsöre volt, hogy magától tudja, hol hagytuk az autónkat, és odanavigál minket, ha kérjük. Egyszer fel is bukkant nálam egy figyelmeztető ablak, hogy elmentette a térképre az autóm helyzetét a Maps. Legközelebb nem értesített. Aztán másnap megint.

Hogy lehet ez? Bugos szoftvert adtak ki, ami minden másnap működik csak?

A válasz megnyugtató: nem. A parkoló autó helyzetének elmentése ugyanis egy jól definiált eseményhez köthető: akkor menti el a helyzetet, amikor lecsatlakozol a CarPlayről, vagy az autód Bluetooth kihangosítójáról. Ezt határozták meg Cupertinóban, mint az autónkból való kiszállással egyenértékű eseményt. Így ha nem kapcsolódsz az autód kihangosítójára, vagy olyan régi verdád van, hogy azt sem tudja, mi a Bluetooth, akkor nem működik a dolog. A telefon nem onnan tudja, hogy leparkoltál, hogy előtte 50 kilométer per órával robogtál, majd hirtelen megálltál, és gyalogtempóban mentél tovább. Ezt is lehetett volna, de a kaliforniai logika szerint ez felesleges, és tényleg jobb a BT-re hagyatkozni. Mert ott kábé mindenkinek van, akinek iPhone-ja van.

maps_1.jpg

Oké. Mi van akkor, ha egy nap tizenhat helyen állsz meg autóval, és minden alkalommal feldobja az iOS az üzenetet, hogy elmentette az autód helyzetét? Kicsit spamelésnek tűnik a dolog.

A felugró üzenet kikapcsolásának egyetlen módja, ha az Értesítések között a Mapstól megvonod a jogot, hogy baszkuráljon. Ekkor viszont a turn-by-turn navigáció során sem tud neked üzeneteket küldeni, ha lezárod a telefonod, szóval vagy mindkét lehetőséget dobod, vagy egyiket sem.

screen_shot_2016-10-07_at_10_17_49.png

Egyébként többen jelezték, hogy ha ugyanoda állnak egymást követő napokon (munkahely, vagy az otthonuk elé), akkor már nem jelez az iOS a mentésről, egyszerűen csak elvégzi a dolgát a háttérben. Ami egy elég átgondolt lépés volt az Apple részéről. A legegyszerűbb a Sirit megkérdeznünk ilyenkor, és már mutatja is az utat:

img.PNG

Én pedig üdvözlöm ezt a csodálatos funkciót, hiszen nem egyszer fordult elő velem, hogy bolyongtam Erzsébetvárosban, a kocsimat keresve. Pedig hol van még a demencia.