Alig pár óra telt el azóta, hogy körbefutott a sajtóban, hogy a Sharp több, mint félmilliárd, egészen pontosan 568 millió dollárt fektetne az OLED technológiába, a Bloomberg már azt is tudni vélni, hogy a Cupertino már asztalhoz is ült a japánokkal. Jó eséllyel van is összefüggés a két hír között.

A tárgyalások célja nyilván a jövő iPhone-jainak, iPad-jeinek OLED kijelzősítése. Mivel manapság etéren a piacon a kereslet jóval nagyobb mint a kínálat, logikus lépés az Apple-től, hogy próbál intézkedni a termelékenység növelése érdekében még mielőtt váltanának ők is. A Sharp a belerakott pénztől azt várja, hogy 2018 második negyedévére elindulhasson a gyártás.

Ezzel pont időben lennének az Apple 12. generációs iPhone-jához - már amennyiben marad a szokásos timeline (de miért is ne maradna?). A gond ezzel az, hogy a pletykák már a jövő évi iPhone esetében is vadul emlegetik az új generációs kijelzőtechnológiát - bár állítólag csak az egyik modell esetében (talán pont a ellátási szűkösség miatt döntöttek így).

Hogy mi az OLED előnye? Egyrészről lehet vele ívelt kijelzőjű készülékeket tervezni, a képpontok fényereje egyénileg szabályozható, így a fekete, használatlan pixelek nem igényelnek annyi energiát, mint a megvilágítottak. Mivel a teljes iparág arra számít, hogy az Apple nemsokára átáll, egyre hangosabbak azok a hangok, akik szerint az OLED már 2020-ra a domináns technológia lehet a mobilpiacon, fokozatosan kiszorítva az a-SI-t és az LTPS szabványú LCD-ket.