Az Apple ismét drámaian megemelte az alkatrész- és komponensrendeléseket, írja a beszállítólánci pletykákban javarészt megbízható DigiTimes - tehát komoly fogyásra számítanak az ünnepi szezonban.

Történik mindez alig egy nappal azután, hogy a techsajtóban futótűzként körbefutott, hogy bár eladási becsléseit a korábbi 65 millióhoz képest 70-75-re emelte Ming-Chi Kuo és a KGI, szerintük az új iPhone nem lesz olyan sikeres mint közvetlen elődje. A kezdeti igény az új iPhone-okra nagy volt, különös tekintettel az új kozmoszfekete árnyalatra és a kétlencsés kamerával rendelkező Plus modellre, ami komoly várakozási időket eredményezett az első rendelési hullámban.

A nagyobb berendelésnek csak egyik oka a már sokat emlegetett robbanó akksival piacra dobott Note 7 miatt megugrott kereslet - a SurveyMonkey nem reprezentatív felmérése alapján az érintett tulajok legalább 26 százaléka tervezi a visszakapott pénzt egy iPhone vásárlására fordítani, míg 35 százalék cserét jelölt meg, de nem nevezte meg a cserekészülék típusát. 

További 21 százalék másik Samsung modellt választana, míg összesen 18 százalék gondolja úgy, hogy jó lesz a cserélt Note 7 is - amiből egyelőre készlethiány mutatkozik (és akkor a még mindig melegedő akkukról szóló hírekről nem is beszéltünk). Bár KGI-éknál konzervatívabb számok jelentek meg, az elemzői konszenzus 80-84 millió eladott készülék környékén van - tavaly ilyenkor 85-90 millió iPhone 6s fogyott. 

Ez szembemegy a T-Mobile US excentrikus vezérigazgatójának és a dél-koreai elemzők nagy részének becsléseivel, akik még év vége előtt 100 millió fölötti eladást jósoltak. Hogy kinek lesz igaza? Az január környékén úgyis kiderül. Kuo könnyen lehet, hogy most melléfog, s nem ez lenne az első ilyen, mert bár a termékek jellemzőit és a jövőbeli terveiket mindig pontosan jelöli meg, eladási becsléseivel már nem egyszer rúgott komoly luftot.