A hírek szerint a Glimpse felvásárlása sem volt elég Cupertinonak, sorra veszi fel az egészségügyi szakértőket, de vajon hova fog ez az egész kifutni?

apple-healthkit-screens.png

 

Ismét a Bloomberg értesülései alapján tudunk dolgozni, most a hírek szerint azt tudták meg, hogy az Apple egy rakás új Watch alkalmazáson dolgozik. Az egyik alvástracker lenne, a második azt mérné, hogy mennyi időbe telik a szívnek terhelési sebességről normálisra lassulnia. A watchOS 3 natívan képes a pulzust mérni, de nem értelmezi az adatokat, alvástracking pedig egyáltalán nincs - nyilván leginkább azért, mert a Watch-nak az éjjel a töltögetés ideje.

Több forrás azt állítja, hogy a távlati cél a HealthKit-tel egy olyan rendszer létrehozása, ami megkönnyítheti az orvosok, diagnoszták dolgát azzal, hogy segít a használható, releváns adatok felkutatásában és akár következtetések levonására is képes lehet a páciens kórképével, kilátásaival kapcsolatban, arról nem is beszélve, hogy megoldaná az információáramlás problémáját is a kórházak és adatbázisok között is.

Ez lehet az indok a Gliimpse korábbi felvásárlására is, hiszen a startup pont ezzel foglalkozott az akvizíció előtt is. Sajnos viszont akármennyire is jó és az Apple szempontjából fontos lenne a további szenzorok (pl. vércukorszint vagy vérnyomásmérő) Watch-ba integrácálása, ez nem jön el egyhamar.

Hogy miért? Mert az FDA szigorú feltételeket köt a zöld lámpához: teljesen önálló, párosítást nem igénylő működés és komolyabb akksi-idő. Előbbit a jövőre várt LTE-modellel megugorhatják, de az utóbbi probléma egyelőre még megoldásra vár.