Tegnap ugye megérkezett az új operációs rendszer, amit a start után még egy kicsit nehézkesen jött le, de most, hogy már alszik az Egyesült Államok, viszonylag szabadon lehet próbálkozni vele, össze fog jönni.

Feltéve, hogy az alábbi gépek valamelyikét használod:

2009 és későbbi

  • - iMac (2009 végétől)
  • - MacBook (2009 végétől)

2010 és későbbi

  • - MacBook Air (2010 végétől) 
  • - MacBook Pro (2010 közepétől)
  • - Mac mini (2010 közepétől)
  • - Mac Pro (2010 közepétől)

A rendszer egy rakás jópofa újdonságot adott nekünk, alapvetően az iOS 10-essel együtt ez most egy nagyon jó kis update lett, izgalmas nyomogatni a rendszert.

A főbb okosságok, amiket ki kell próbálni:

Megjelent a Siri, ott csücsül a dokkon, lehet hanggal is utasítani a gépet, aki végrehajtja a parancsainkat, képességeinek megfelelően (azaz néha nem). Siri továbbra is csak angolul ért, viszont egyre értelmesebb, megtalál keresett file-okat, sőt, az okosabb Photos segítségével akár képeket is.

macossierraphotosmemories-800x463.jpg

Fejlődött a rendszerek közti kapcsolat: az Apple Watch-oddal fel tudod oldani a Macedet, de az én kedvencem a universal clipboard: kijelölsz valamit Macen és beilleszted iPhone-on. Illetve persze fordítva is. Egyelőre működni látszik, remélhetőleg tartósan stabilabb lesz, mint az AirDrop, ami sokat javult az elmúlt két évben, de továbbra is egy határ szar.

A másik hatalmas okosság, hogy a rendszer automatikusan feltölti az asztalunk és a dokumentum mappánk teljes tartalmát a felhőbe, így az bárhonnan elérhetővé válik. Fantasztikus, de ha több száz gigabájtot tárolsz az asztalon, mint én, érdemes lehet nagyobb iCloud-előfizetést vásárolni, vagy nekiállni takarítani.

iclouddrive.jpg

A rendszerbe épült az Apple Pay is, de ez ugye Magyarországon továbbra sem pálya, pedig milyen jó is lenne úgy fizetni a Macen, hogy csak rárakjuk az ujjunkat az iPhone home gombjára, és mindenféle appban megjelentek a Safariból ismerős tabok, így amikor például tíz Keynote dokumentum van egyszerre nyitva, nincs teleszemetelve ablakokkal az egész játéktér, egy ablakon és tíz fülön ülnek a doksik.

Aztán a bal felső Alma logóra, majd az About this Macre, aztán a Storage menüre, végül a Manage gombra kattintva optimalizálhatod a háttértárad, ennek során a rendszer letörli a duplikált állományokat, a telepített alkalmazások telepítőit és egyéb felesleges dolgokat, feltölti a felhőbe a rég nem használt dolgaidat, törli a régebbi levelek csatolmányait a gépről és egyéb módon próbálja elfeledtetni veled, hogy az Apple még mindig árul 128 gigabájtos háttértárral gépet.

Mostantól az iTunes és az online videók egy részét (pl: Youtube igen, Facebook nem) ablakban is lejátszhatod. Csak annyi a dolgod, hogy kétszer jobb gombbal a videóra kattintasz és kiválasztod az Entel Picture in Picture módot és onnantól kezdve a videó egy kis ablakban fut a képernyő valamelyik sarkában, így nyugodtan szerkesztheted a dokumentumot, miközben mondjuk pornó megy a jobb felsőben.

youtube-picture-in-picture.jpg

Nektek mi a kedvencetek és mennyire működnek az újdonságok?