Tegnap este ugye megjelent a legújabb iOS, amivel egyébként egy csomó érdekes és legalább ennyi fura újítást kaptunk: lehet, hogy öreg vagyok, de engem például nagyjából semmi sem tud lázba hozni a legnagyobb jóságok közt emlegetett iMessage-update-ből, próbálom beleélni magam, de semmi bizsergést nem érzek attól, hogy eltüntetős tintával is lehet írni bele.

Ellenben nagyon örülök annak, hogy a Fotók alkalmazásban van intelligens keresés, ami képes megtalálni helyeket, személyeket, akár hangutasítás által is. Ez nagyon Szárnyas Fejvadászos, még ha ilyesmi konkrétan nem is volt abban a filmben.

ios10-800x585.jpg

Az új Apple Musicot szokom, alapvetően örülök annak, hogy minden fejlesztő hozzáfér a Sirihez és hogy a Térképekkel éttermi foglalásokat adhatok le, vagy fuvarszolgáltatásokat rendelhetek, kár, hogy ezekből semmit sem látok Magyarországon.

A 3D Touch elvileg ott van mostantól mindenhol, vagy majdnem mindenhol, ami talán értelmet ad a funkciónak, de ennél is fontosabb azoknak a régi adósságoknak a törlesztése, amik valóban megkönnyítik az életünket. Nevetséges, de tényleg tíz verziót kellett várni arra, hogy szerkeszthető legyen a telefonszám a tárcsázóban, hogy kapjunk bizonyos widgeteket a zárolt képernyőre és az is remek, hogy az újabb modelleken már a telefon felemelésére bekapcsol a képernyő.

Ennek 6s tulajként is örülök, mert eddig kínszenvedés volt a fotózás: amikor gyorsan kellett exponálni, rányomtam a Home-gombra, hogy előhozzam a zárolt kijelzőn is látható fotóapp-gombot, de ilyenkor mindig fel is oldottam a telefont, onnan kellett aztán kikeresnem a fotó-ikont, rányomnom a gombra és fényképeznem. Ez csak kábé másfél másodperc plusz a mostanihoz képest, de annyi idő alatt pont nagyon sok pillanatról maradtam le.

ios-10-notification-center-cleart-alert-iphone-screenshot-001-1200x803.jpg

Ezek a jóságok, az viszont katasztrófa, ahogy a gyakorlatban megvalósult a projekt: rengeteg iPhone-t és iPadet téglásított az update, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy felraktad a 10-est és nem indult el többet a telefon. Ilyenkor rá kellett dugnod a mobilt a számítógépedre és ott iTunesból restore-olhattad, csakhogy:

  1. sokan még az életben nem párosították össze a számítógépükkel az iPhone-jukat, nekik nem is volt iTunes a gépen
  2. akadt olyan, akinek iTunes ugyan volt, de verziószámproblémát jelzett az alkalmazás, ezért nem indította el a restore-t, update-elni meg nem lehetett az asztali alkalmazást
  3. és egyéb nyalánkságok

Előállt tehát egy olyan helyzet, amikor rengeteg iPhone használhatatlan lett, legalábbis csak itt, az Appleblogon és a facebookos felületünkön volt vagy tucatnyi hibajelentés, ami azért elég nagy érintettségre utal. Szóval előállt a helyzet, amit sokan nem is tudtak kezelni szintén valami Apple-hiba miatt.

A problémát egyébként elismerte a cég, majd kiadott egy közleményt, amiben jelezte, hogy el is hárította a hibát, csak mondjuk sokak életét megkönnyítették volna, ha eleve a fenti szarság nélkül rakták volna fel az update-et.

A történet tanulsága persze továbbra is az, hogy semmilyen update-et nem végzünk el backup nélkül.