Ha szerinted az AirPods úgy néz ki mint egy motoros fogkefe cserefeje, szíved joga nevetni. Nekem viszont így is a kis füles bejelentése volt az egyik dolog, ami széles mosolyt csalt az arcomra múlt héten. De most akkor pontosan mi is ez a W1, mit tud és mit várhatunk tőle?

Egyrészről megszabadít minket a wireless eszközök egyik leginkább seggfájás-indukáló aspektusától: a párosítástól. Már az első csatlakoztatás is gyors, de amint az megtörtént, onnantól azonnal feláll a konneksön. Vége a "na akkor most működni fog vagy sem?" orosz rulettezős korszakának. A bemutató résztvevőinek elmondása szerint a promóvideó nem túlzott, az instant csatlakozás tényleg instant.

airpods-ktli--621x414_livemint.jpg

Másrészről az egésznek kiemelkedően energiatakarékosnak kell lennie, a mostani kis energiájú Bluetooth termékekkel kell versenyre kelnie e téren. Ha a fülest naponta kell töltögetni a többi eszközünkkel együtt az inkább nehezíti az életünket, mint könnyíti - kábelnélküliség ide, vagy oda.

Az Apple elmondása szerint egyébként a protokoll épp hogy növeli az akksiidőket. Míg a Beats Solo 2 12 órát tudott, addig a Beats Solo 3, ami már megkapja az új technológiát mintegy 40-et - Cupertino állítása alapján ez a W1-nek köszönhető.

A harmadik és talán legbizonytalanabb aspektus: ha felállt a kapcsolat, annak kőstabilnak kellene lennie, nem szakadhat meg a zene egy pillanatra sem, különben fölösleges volt belerakni az energiát: a füles úgy nem lenne különb a többi hasonló terméknél. Azt pletykálják, hogy az Apple a közelgő Bluetooth 5 szabvány bizonyos elemeit felhasználva turbózna a hatótávon, átviteli sebességen, így javítva drasztikusan a hangminőségen. 

A cég azonban semmit nem erősített meg ezügyben és az iPhone 7 szabványlistáján is csak a Bluetooth 4.2 található az ilyenkor várt 4.2/5.0 hibrid helyett. Amit viszont tudunk, hogy a Bluetooth itt Class 1 az ilyen esetekben általában használt Class 2 helyett. Előnye a sokkal nagyobb hatótáv (nagyjából tízszeres), és így kis távolságokon a sokkal megbízhatóbb kapcsolat.

Ennek persze ára van, ami a magasabb energiaigény formájában jelentkezik, ezért jellemzően nagyobb akksival, vagy közvetlenül tápról működő eszközök esetében használják inkább. Ezért lenne hatalmas durranás, ha az Apple-nek sikerült megoldania az erősebb szabvány kis fogyasztású eszközbe történő integrációját. Az iPhone példáját követve ráadásul a jövő Apple cuccai mind-mind rendelkeznek majd ilyennel.

A kérdés már csak az, hogy vajon licenszeli-e majd a technológiát más cégeknek. Ha a Lightningból indulunk ki, akkor a válasz igen. Persze az is lehet, hogy a Beats felvásárlása retrospektíve így kap értelmet és inkább megtartják maguknak ezt a kis előnyt. Ti mit gondoltok?