A keynote előtti langymeleg várakozás és az előre fanyalgás ellenére egyre inkább úgy tűnik, az iPhone 7-es szériája megint komoly sikervárományos lehet. Hogy mire alapozom ezeket az állításokat? Az alábbiakra:

1. Mindenki egy sima, fél seggel megcsinált inkrementális update-et várt. Jó, a dizájn alig változott, de kétségtelen, hogy azt is előnyére tette. Ekkora ugrásra számításteljesítményben viszont valószínűleg kevesen számítottak. Ismételten 40 százalékkal tolták feljebb a sebességet az előző generációhoz képest, ami már 120-szoros szorzó az eredeti iPhone mellé téve. Nem mintha ez utóbbi olyan releváns infó lenne, csak érdekes.

Ráadásul az takarékosság is kiváló maradt a két teljesítmény-, két energiahatékonyság-orientált magos felépítéssel. 14 nanométeres FinFET technológia, 3,3 milliárd tranzisztor, miezmás. A lényeg, hogy komolyan nem mindegy a korábbi modellről frissítőknek, hogy ezt vagy a 6s-t választják. És akkor a grafikai teljesítményről meg a többi újításról egy szót sem ejtettünk még. Jó eséllyel erős lesz tehát az upgrader-ek hulláma is.

18240-16607-iphone-7-gal1-xl.jpg

2. Nem akarom a Samsungot bántani, bántja őket most az élet eleget, de a hatalmas pofon, amibe most beleszaladtak rettentően jól jön a 7 Plus-nak. A legújabb hír alapján már odáig jutott a Note-ügy, hogy számos légitársaság letiltotta gépeiről a koreaiak kirobbanóan jó flagship modelljét - legalábbis bekapcsolni-használni nem lehet még flight modeban sem.

Ez nagyjából olyan, mintha egy világklasszis úszónak úgy kéne medencébe szállnia, hogy Chad Le Clos vagy Phelps be sem jutott a döntőbe. Igen-igen, ettől nyilván nem lesz egyszemélyes a verseny, de nagy meglepetés kellene ahhoz, hogy a mezőnyből bárki is komolyan meg tudja szorongatni a számában. Joseph Schooling-ok ugyanis viszonylag ritkán tűnnek fel csak úgy ebben a "sportágban", ha értitek merről mondom.

3. Az előrendelés alapján tényleg jó termékciklusnak néz elébe Cupertino: a várakozási idő egy 7-esre 1-2 hét (a 6s esetében ilyenkor ez 7-10 nap volt), a 7 Plus esetében viszont hangányit jobb, 2-3 hét 3-4 helyett, ami az elemzők szerint a több berendelt és előre legyártatott 5,5 hüvelykes készüléknek köszönhető. Ha már analisták: a legtöbbjük 10 százalékos növekedést jósol eladások terén a 6s-hez képest.

Csak egy másik, friss szám. A T-Mobilenál az USA-ban négyszer annyian rendelték elő az új iPhone-okat mint az előző széria esetében, ugyanennyi idő alatt. Kedvenc excentrikus CEO-nk, John Legere amúgy azt is megosztotta, hogy a matt fekete a legnépszerűbb szín, bár ő maga inkább a jet blacket (magyarul kozmoszfekete :-DDDD) választotta. Szerintem ez bőven elég ahhoz, hogy ismét megdőljön az Apple 6s-sel felállított "13 milliót 3 nap alatt" rekordja.

Szóval, haldoklik az Apple. Itt olvastátok először!