Év elején szaladt körbe a hír, hogy az Apple felvásárolta a Flyby Media nevű, kiterjesztett valósággal foglalkozó startupot. A felvásárlás első gyümölcsét az ilyenekben mindig erős AppleInsider szúrta ki:

17977-15998-160823-visual-l.jpg

A leírásban olvasható megnevezés alapján "képi alapú, tehetetlenségi elven működő navigációról" van szó, lényegében egy olyan rendszerről, aminek segítségével készülékünk háromdimenziós terekben képes elhelyezni magát a kamerája és különféle szenzorai adatainak értelmezésével. 

A rendszer a kamera képén látható dolgokat nézi össze a giroszkóptól, a gyorsulásmérőtől és egyéb szenzoroktól kapott adatokkal így képes meghatározni a készülék helyét egy fizikai térben, valós időben. Az ilyen jellegű megoldások előnye, hogy GPS vagy hálózat nélkül is centiméteres pontossággal képesek helymeghatározásra, hátrányuk hogy mostanáig az ehhez szükséges nagy számításteljesítmény miatt nem voltak kifejezetten mobil-kompatibilisek.

Az Apple találmánya sliding window inverse filternek (ennek lefordítására most inkább nem vállalkoznék) nevezett eljárással minimalizálja a művelethez szükséges teljesítményt. Még pedig - ha jól értem - úgy, hogy prediktív kódolással térképezi fel, bizonyos esetekben jósolja meg a készülék közvetlen környezetében levő tárgyak helyzetét és formáját - a korábban látott minták alapján.

Ez kiválóan használható navigációs AR szoftverekben, amiknél a kamera által mutatott képre vetítve látható, hogy merre is kell mennünk. A szabadalmi leírás példának a boltokat hozza fel, ahol könnyedén megmutathatóvá válnak akár egyes termékek egzakt pozíciói. De hogy mást ne mondjunk, akár a környezetünk 3D-s leképezésére is használhatóak lennének a mélységi szenzorok.

Ide jöhetne most a szokásos bekezdés arról, hogy a szabadalmak sokszor nem jutnak el a tényleges implementációig, de az Apple a közelmúltban többször és hangsúlyosan jelezte, hogy kiemelt hangsúlyt fektet a virtuális- és kiterjesztett valóság innovációjára. Korábbi pletykák szerint nem csak a szájuk jár, egy kiemelt, sokfős különítmény foglalkozik ezzel a szektorral legalább 2015 eleje, ha nem régebb óta.