Hosszú Zoltánnal már a blog indulása óta jó kapcsolatot ápolunk, mint az egyik első kommentelőnkkel. Neki köszönhetjük ráadásul a GAget nevű kiegészítőt, amivel azóta is mindennél hatékonyabban figyelhetjük Csabával az olvasók ténykedését a blogjainkon. Három napja Zoltán új alkalmazást adott ki, méghozzá súlyemelő és fitnesz-szakértő édesapja segítségével. Ő a magyar súlyemelő válogatott edzője volt, részt vett velük például a barcelonai olimpián, úgyhogy tudja, mi a dörgés.

A MoveRite a gyúróknak készült. Azoknak, akik súlyzóznak az edzőtermekben.

img_1048.PNG

Az alkalmazás egyik igen hasznos funkciója, hogy megmutatja lépésről lépésre, hogyan kell helyesen elvégezni egy gyakorlatot. És nem valami béna videón: egy csúszkával ellátott, általad irányítható képsort tettek be minden egyes gyakorlathoz, így olyan lassan nézed végig a helyes tartást, amilyen lassan csak szeretnéd. Emellett szöveges leírás és hasznos további tanácsok is szerepelnek itt.

moverite1.jpg

Azt gondolnánk, hogy ez csak mellékes funkció, pedig aki sokat volt edzőteremben, tudja, hogy nagyjából az ott edzők 80 százaléka rosszul végzi a gyakorlatot. Ha fárad, vagy nem bírja a nehézséget, lendületből végzi a gyakorlatot, kicsavarja a testét, hogy rásegítsen. Pedig feleannyi helyesen kivitelezett, tehát nehezebben elvégezhető gyakorlat többet ér, mint kétszer annyi nézdmámennyitbírok. Így írtak a készítők:

Azért döntöttünk úgy, hogy elkészítjük, mert még mindig a hagyományos súlyzós edzés a legnépszerűbb edzésforma az termekben, viszont a kezdők nagyrésze nem végzi helyesen a gyakorlatokat. Ez általában bénázással és sérülésekkel végződik. A MoveRite-tal megtanulhatják, hogyan kell a legfontosabb gyakorlatokat helyesen végezni, amivel az előbb említett problémák elkerülhetőek.

moverite2.jpg

Persze ideális esetben a helyi edző segít, esetleg egy személyi edzés során kérhetünk tanácsot, de a legtöbben nem kérnek. Nekik lehet jó az appnak ez a része.

A program ezen túl követi az edzéseinket, bepakolhatunk mindenféle gyakorlatot a napi rutinba, és ahogy teljesítjük, úgy szinkronizál a Health appal a MoveRite, és követhetjük, mikor mennyire izmultunk. Nekem itt hiányzott, hogy a bepakolható gyakorlatoknak csak a szöveges nevét látjuk, képet a gyakorlatról nem, így csekély edzőtermi angoltudásunkkal viszonylag vaktában lövöldöztünk (magyarra nem tudtam állítani a porogramot).

Egyébként az ingyenes programban minden izomcsoportra egy gyakorlat érhető el teljes leírással, az Excersise Pack 2-t 2,99 euróért érhetjük el.

img_1047.PNG

Gyakorlatilag ezzel lesz teljes értékű a program, előtte csak demót láthatunk. Csak egy példa a gyakorlatok mennyiségére: hátizomra összesen 3 gyakorlat van az appban jelenleg. A megvásárolható csomagok (pack1 és pack2) pedig minden egyes testrészre tartalmaznak egy-egy gyakorlatot, így teljes testedzést adva ezzel. mindegyik kábé 7-7 külön emelést mutat ezen belül. A program nagyon fürge, szarrá optimalizálták, úgyhogy nem kell várni a töltögetésre szerencsére.

Ha gyúrtok, próbáljátok ki. További infók itt.