Az Intel a héten nyomott egy kézifékes kanyart, és bejelentette, hogy megegyezett az ARM Holdingsszal, aminek értelmében 10 nanométeres ARM chipeket gyártanak majd a Santa Clara-i cég üzemeiben. Basszakutya, mi? Fogja is a fejét már egy rakás gyártó, aki szépen megágyazott magának a piacon.

Elemzők pedig már napokkal a bejelentés után azt találgatják, hogy mikor kerülnek be az Intel chipjei az iPhone-okba, iPadekbe. Mert bekerülnek előbb-utóbb, mondják.

Na nem úgy kell érteni, hogy az Intel valamelyik konfekciótermékét akasztják le a polcról. A chipet továbbra is az Apple tervezné, de az Intel gyártaná le, tehát közvetlenül a Samsunggal és a TSMC-vel konkurálna a beszállító. Ők ugyanis most az A-chipek gyártói.

Hogy hová férne be az Intel 10 nanométeres gyártástechnológiája? Legközelebb a 2017-es A11-be, hiszen azt gyártják majd ilyen csíkszélességgel. Ennek a megrendelése, vagy annak egy része már a TSMC-nél van, akik állítólag az idei iPhone-ok processzorait is gyártják. Mármint egyedül.

Pedig az Apple szereti, ha egy termékéhez legalább két gyártót tud beállítani, így nincs annyira kiszolgáltatva egy menedzsmentnek, egy gyártóegységnek, egy földrengésnek. A Samsungnak láthatóan már nem annyira szeretnek munkát adni, így logikus lenne az Intelt becsalogatni jövőre. Főleg, hogy az asztali gépek miatt már egyébként is jó a kapcsolat. Ezzel kezdődött a bjutiful frendsip:

apple_and_intel_large.jpg

A Fortune azonban megjegyzi, hogy ennyire nem egyszerű a helyzet. Az ARM ugyanis csak korlátozott licenct biztosított az Intelnek, így olyan egyedi chipeket, mint mondjuk egy A11, egyelőre nem valószínű, hogy egyáltalán gyárthatnának.