Nem könnyű a világ legnagyobb cégvezéreinek élete. Kevés ember van, akinek adnak a szavára, akik nem részrehajlóak a tanács nyújtásakor, és nem is fogalmatlanok. Mindenkinek kellenek olyan tanácsadók, akik tudják, min megy keresztül a másik, és őszintén mondják meg az embernek, szerintük merre van a helyes út.

Tim Cooknak is vannak ilyen emberei. Noha tényleg alig néhány ember tudhatja, min megy keresztül alkalmazottak ezreit, dollárok milliárdjait eldöntő kérdésekben a világ egyik legbefolyásosabb cégének vezetője.

tim-cook-290513_3_1.jpg

Cook a Washington Postnak adott interjút, amiben megnevezett pár embert. Olyanokat, mint Warren Buffett, Lloyd Blankfein és Bill Clinton.

Amikor épp arról kellett döntenem, hogy a részvényeseknek visszaadjunk készpénzt, arra gondoltam, ki tudna nekem ebben tanácsot adni? Ki nem lenne elfogult? Szóval felhívtam Warren Buffetet.

Cook elmondta, hogy nem automatikusan hallgat mások tanácsára, de egy CEO-nak muszáj meghallgatnia másokat, különben egy barlangban találja magát, ahol csak a saját gondolatait hallja visszhangozni.

Amikor 2013-ban a kongresszus előtt kellett tanúskodnia az Apple adópolitikája miatt, kellett valaki, aki tudja, milyen lesz a meghallgatás, mire kell figyelnie. Felhívta a Goldman Sachs vezetőjét, Lloyd Blankfeint, mert ő már csinált ilyet korábban. Aztán felhívta Bill Clintont is, aki a kongresszus oldaláról tudta neki megvilágítani a kérdés.

Nem politikai kapcsolatok révén értem el, hanem alapítványon keresztül

- tette hozzá Cook gyorsan, nehogy a Trump-ellenessége erős érdek-színezetet kapjon. 

Sőt, felhívta Laurene-t is, Steve Jobs özvegyét. Ő megérti Tim Cookot is, és az Apple filozófiáját is behatóan ismeri.