Lehet, hogy azért, mert vénülök, de imádom a digitális technika és a hagyományos, megfogható, valóságos, heliocentrikus univerzum találkozását egy olyan termékben, ami mindkettőt használja egy picit.

Na jó, nem vénülök, nézzetek csak a Pokemon Gozókra. Ők is imádják ezt.

Szóval amikor megláttam az iCentre-ben Andrást, ahogy ezt használta, rögtön beleszerettem a cuccba. Egy sima jegyzettömbnek látszik, írunk tollal kockás papírra, aztán ha kész vagyunk az oldallal, megnyomjuk

A GOMBOT.

Pár másodperc múlva minden, amit írtunk, ott van a telefonunkon, küldhetjük tovább pdf-ben, jpg-ben. Be-di-gi-ta-li-zál-va. Ohne szkenner, without erőfeszítés. Papírra, szabványos, papírboltban kapható jegyzetfüzetre írunk, ami egyrészt sokkal kényelmesebb és megszokottabb nekünk, mint egy hideg üvegfelületre jegyzetelni, másrészt a papírt sem kell sajnálni, mert nem kell Bamboo márkásat vásárolni, ha kifogytunk (ha viszont a tollból fogy ki a tinta, azt csak a cég saját patronjaival pótolhatjuk).

Hát persze, hogy kipróbáltam.

A Wacom termékét az első pillanattól kezdve nagyon könnyű használni. Megveszed a cuccot, kiveszed a dobozból, és már be is kapcsolhatod a diszkréten elrejtett bekapcsoló gombbal:

p1330900.JPG

A telefonodra, iPhone vagy Android, letöltöd a Bamboo Spark appot, elindítod, bekapcsolod a Bluetooth-t, és követed az instrukciókat. Pár lépés után már szinkronizálja is a készülék, amit írsz, vagy épp rajzolsz.

screen_shot_2016-07-18_at_11_08_36.png

A toll persze spéci, és csak azokat a vonalakat regisztrálja a tábla, amit a készülék alsó felére (a lapokra) nyomva rajzolsz, elektromágneses rezonancia elven működik a vonalak regisztrálása. Szóval beülsz a meetingre, vagy a suliba, és írsz. Megtelik egy oldal, megnyomod a gombot, letéped a lapot, írsz tovább. Fontos, hogy oldalletépésnél megnyomd a gombot, mert a letépést nem érzékeli a jegyzetfüzet, ezért akár 20 oldalt is egymásra firkálhatsz, egyetlen oldalnyi digitális dokumentumban.

És hogy mi történik az így létrehozott jegyzetekkel? Mintegy száz oldalt maga a gép is tárol, tehát ha sokáig nem szinkronizálsz, ezeket később is eléred. Amint tablet- vagy telefonközelben vagy, Bluetooth-on keresztül már mehet is a szinkronizálás, és a fájlok megjelennek az appban. Innen egyből tovább is küldheted őket, vagy épp szerkesztheted: rajzolhatsz bele vonalat szabad kézzel, vagy épp stylusszal, és a Split gomb segítségével pedig visszaállíthatod az adott oldalt egy tetszőleges korábbi állapotba.

img_0779.jpg

Így van. Ahogy húzod a csúszkát balra, szépen tünteti el a legkésőbb rajzolt vonalakat az app, így például ha elfelejtettél szinkronizálni, és egymásra írtál két oldalnyi szöveget, könnyedén előállíthatod a legkorábban leírtat.

Regisztrálhatunk is a Wacom felhőbe, ahol ingyen 5 giga tárhelyet kapunk. Miután regisztráltunk, az ez után készült jegyzeteket nem csak BT-n keresztül szinkronizálja a Bamboo Spark az eszközünkkel, de eltárolja a felhőben is. Ami nem is árt, mert nekem egy idő után eltűntek a régen szinkronizált jegyzeteim az appból, így ha nem mentettem volna le őket korábban, elvesztek volna. Ha felhőbe is tárolunk - és erre használható egyébként Dropbox vagy Evernote tárhely is -, akkor minden elérhető, akár egy sima böngészőből.

Van még egy különleges exportálási mód: a szövegfelismerés. Ha ezt kérjük, a jegyzettömb megpróbálja felismerni a firkálmányunkat, és szöveges üzenetként továbbítani nekünk, vagy bárkinek, emailben. Sajnos nincs magyar nyelvfelismerő a rendszerbe építve, így jobb híján az angolt használtuk.

Ami jól működött angol firkálással:

keziras_bamboo.jpg

Nem annyira magyar firkálással.

palola_bamboo.jpg

De a rendszer ismeri például az áthúzást, és azt a szót kihagyja. A pontokat, vesszőket nem annyira pontosan kezeli, mint szeretnénk, de ha megszokjuk az észjárását, elég pontosan jegyzetelhetünk angol szövegeket így.

pont_1.jpg

Az apró betűket is tudja, bár nyilván figyelembe kell venni, hogy 1748 x 2480 pixelben exportálja a jpg-ket, így ha tojásfestők vagyunk, akkor érdemes pdf-ben menteni, és ott nagyíthatunk ameddig akarunk.

Vagy rajzolhatunk. Kinyomtatunk egy fotót a netről, a lapot ráterítjük az eszközre, és átrajzoljuk azt:

arcok_bamboo.jpg

Az eredmény rossz, de jobb, mintha magamtól álltam volna neki a dolognak. 

A Bamboo Sparkot persze nem a művészi rajzok készítésére találták ki. A finom nyomást például nem annyira ismeri fel:

erosseg_bamboo.jpg

Képletekben nem erős, szóval ha matematikai jegyzetelésre használnánk, csalódnunk kell:

matek.jpg

De ha jegyzetelünk, vagy épp grafikusként egy gondolatunkat skiccelnénk le gyorsan, nagyon jó, szerethető, papír alapú megoldás a Spark. MicroUSB-ről tölthető, jó kézbe fogni a hozzá adott tollat, és egyáltalán nem gondolunk úgy az eszközre, mint egy digitális dologra. Úgy is működik, hogy segítsen minket ebben: mint egy analóg cucc, it just works.

Én megkedveltem, és ha megbeszélésre megyek, csak ilyenbe menteném le a gondolataimat, amiket aztán megosztanék Csabával is. Ha el tudja olvasni, hahaha.

A Bamboo Spark kapható az iCentre-nél, 54.990 forintért.

Az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.