A WWDC-n Craig "Szemöldök" Federighi bejelentette az Advanced Computer Vision ficsört az iOS-es Photos appban. 

Ez csak részben jelent arcfelismerést, bár az is nagyon jó kis cucc: ezentúl aszerint válogathatunk a képek között, hogy az algoritmus szerint ki szerepel rajta. Ősrégi képesség egyébként, még az OS X-es iPhoto is tudta, de gondolom azóta fejlettebb technológiát alkalmaztak. És iOS-re.

screen_shot_2016-07-07_at_15_43_22.png

Az Advanced Computer Vision kiterjed azonban objektumokra is. A rendszer felismeri például a fenti képen, hogy ló szerepel rajta, víz, és hegy - állította Craig. Hogy ez miért jó? Egyrészt könnyebb lesz keresni a képeink között, ha tudjuk, mi szerepelt rajta. Másrészt a Memories nevű fülön, iOS 10-ben találhatunk topikokra szűrt összeállításokat: amikor a tengerparton voltunk, amikor a hegyekben kirándultunk, ésatöbbi.

Az Apple vezetője elárulta, hogy képenként 11 milliárd számítást végez el az iOS. 11 milliárd számítás alapján határozza meg, mit is láthatunk a képen. És ami nagyon fontos: ezeket a számításokat a telefonunk végzi el, ami egyrészt rossz, mert picit meríti az akksit, másrészt jó, mert nem veszik ki a kezünkből a saját képeinket, hogy aztán egy nagy üstben mindenféle kísérleteket végezzenek velük. Az Apple más fotókon fejlesztette ki az algoritmusait - szólt az állítás. És hát az iPhone-nak nincs is szüksége arra, hogy lepasszolja a labdát valamiféle szentséges szervernek. Elmúltak azok az idők, amikor a számítási kapacitás hiányára foghatták az ilyen megoldásokat: mára már mindenki tudja, hogy ez inkább a saját adataink jogainak részleges átruházásáról szól egy külső szolgáltató felé.

screen_shot_2016-07-10_at_10_00_11.png

Ami fontos: ez most az első lépés. Itt látható, hogy áll most az objektumfelismerés máshol:

Dense captioning of Boston Dynamics Atlas Robot from Gene Kogan on Vimeo.

Lenyűgöző, de látszik, hogy a videós elemzésekben még sok a hiba, és ha motoros túrákra keresünk majd a Photosban, simán lehet, hogy egy hasraesett robot fotóját dobja fel a rendszer. De az biztos, hogy az algoritmus fejlődik majd, akár a Sirivel karöltve tudnák fejleszteni saját magukat, és egy idő után már a videók elemzése is jöhet. Izgalmas lesz látni, milyen apróságokat is megtalál majd a szoftver a képeink között. A saját eszközünkön, saját magunknak.