Az iOS 10-től - még ne keressétek, az egypontnullás verzió csak ősztől jön - egy új, fontos képernyőmegosztó funkció is megjelenik majd iPaden. Ez pedig a Safari split-view.

A split-view eddig is lehetőséget adott, hogy különböző programokat egyszerre jelenítsünk meg a kijelzőn, egyenrangúan futtatva azokat. Most azonban a Safari egymaga képes lesz osztott képernyőt készíteni a megnyitott ablakokból, a különbség csak annyi, hogy itt nem változtathatjuk az ablakok szélességét, azok fele-fele arányban foglalják el a kijelzőt.

A funkció előcsalogatásához fordítsuk el az iPadet fekvőbe, és indítsuk el a Safarit. Ha egy linkre hosszan nyomunk, a lehetőségek között ott találjuk: Open in Split View. Akkor is előjön a csoda, ha egy már megnyitott tabot áthúzunk szélre. 

Mindkét osztott ablaknak megvan a saját előre-hátra léptető (és minden egyéb) gombja, tehát az előzményekben úgy haladhatunk oda-vissza, mintha ezek külön ablakok lennének. (De mit is beszélek, ablakok!)

Amint osztott képernyőn Safarizunk, egy-egy újabb linkre hosszan nyomva az Open on Other Side utasítással tudunk átlőni tartalmat a másik oldalra. Ha pedig besokalltunk a két ablakban megnyitott taboktól, a Merge All Tabs utasítással egyesíthetjük az információkat. 

Ha az egyik oldal privát böngészésre van állítva, a másikról nem húzhatunk át tabot és fordítva. De az Open on Other Side akkor is működik.