Az már korábban is kiderült, hogy kedvenc személyi asszisztensünk nem kifejezetten jól tud titkot tartani. Egészen biztos vagyok, hogy a korábbi alkalmak közül pár direkt volt, pár viszont egyszerű fejlesztői figyelmetlenség eredménye lehetett.

Na, most hétvégén két ilyen hírbe is belekeveredett a hölgyemény.

Először is azt szúrta ki egy éles szemű júzer, hogy ha az igen specifikus "Siri open settings in the window" kérést szegezzük neki, azt a választ adja, hogy úgy tűnik nincs Finder alkalmazásunk. Kipróbáltam, tényleg:

image1.PNG

A dolog végül is nem nagy meglepetés, hiszen sokan számítanak arra, hogy az Apple ma bemutatja a Siri for Mac-et - ami jóval érdekesebb, hogy a nevét kihagyva a kérésből Siri simán csak megnyitja az iOS beállítások panelt. Sokan ezt a különbségtételt úgy értelmezik, hogy Cupertino már vadul készíti elő a szervereket a Mac-es query-k kezelésére. Vékony szalmaszál? Fene se tudja.

Ha már írtunk valamiről, ami az iOS-ben van, de az OS X-ben még nincs, fordítsuk meg a dolgot. Siri a "Turn on dark mode" kérésre nagyon kis visszafogottan azt válaszolja "nem tudom megváltoztatni ezt a beállítást". Ez annak fényében, hogy általában az "I dont understand" azaz "Nem értem" szokott lenni a válasza egy nem támogatott cselekvésre való felszólításra, szintén kissé szokatlan. Bár a 9.3 érkezésével bemutatkozott a Night Shift és a Mapshez is van low-light mód, egy rendszerszintű dark mode bevezetése egyelőre még várat magára.

Magyar idő szerint este hétkor kezdődik a WWDC, élő közvetítésünkből kiderül, hogy ezek csak az események előtt tradicionálisan túlpörgött Apple-tábor vágyvezérelt gondolkodásának szülöttei, vagy tényleg ennyire nem tudja tartani a száját a kis hölgy.