Tim Cook Narendra Modival, India miniszterelnökével találkozott a héten. Egyébként nagyjából Indiáról szólt a hét Cupertinóban: kiderült, hogy a cég egy app-fejlesztési központot és egy 4000 főt foglalkoztató Apple Maps központot is alapít az országban, sőt a cég vezetője további ígéretet is tett.

Az Apple termékek indiai gyártásának lehetőségeit beszélte meg ugyanis Cook és Modi.

screen-shot-2016-05-21-at-12-49-12-pm.png

Ez egyébként már akkor megjósolható volt, amikor évekkel ezelőtt a kínai gyárakban fizetett bérek elkezdtek meredeken emelkedni: a héten 160 ezer forintnyi jüan kezdő fizetést kínáltak az általános gyártósori munkásoknak, azonnali kezdéssel. A Foxconn emiatt már országokban is telepít üzemeket, és az egyik kiszemelt terület éppen India.

Modi érzi a lehetőségeit, és ahelyett, hogy hasra esett volna az Apple közeledésétől, kifejezte reményét, hogy a cég ezen túl milyen sok területen segít majd Indiának. Sőt, Cook személyesen segített a miniszterelnöknek, hogy a "Narendra Modi Mobile App" egy update-elt verziója is kikerüljön a Store-ba.

Mondjuk zárójelben megjegyzem, ez mennyivel aranyosabb, mint kiírni egy egycéges tendert a feladatra, aki 500 millió forintos összegért beletesz néhány új funkciót, amiért nyilván nem fizetett többet a programozónak 500 ezer forintnál.