Hosszan a HWSW oldalán olvashatjátok el, röviden: az Intel évek gyötrődése után úgy döntött, hogy hivatalosan is abbahagyja a rendszerchip-fejlesztést tabletekre és okostelefonokra. Kuka a még meg sem jelent és a korábbi termékpaletta is, Atomostul, mindenestül.

Nem ment nekik. Az Intel, a PC- és szerverpiacon kíméletlen piacvezető, és tempódiktátor vállalat a mobilpiac iszonyú gyors versenyében egyszerűen lemaradt. Mindig lemaradt, és kezdhette elölről a fejlesztést.

intel_sofia_krz_jpg_pagespeed_ce_ufjhhea9ac.jpg

Elsőre ugye azt mondanánk, ez így helyes, ami nem megy, azt nem kell erőltetni, így is dollármilliárdokat emésztett fel ez a pénztemető. Másrészt ha ezt a három fő piacot nézzük:

  • szerver
  • pc
  • tablet, okostelefon

...akkor azt látjuk, hogy az első és a harmadik egy-egy iszonyúan növekvő, rengeteg lehetőséget kínáló piac, míg a középső, ami gyakorlatilag az Intel nevét a középiskolák folyosóinak köztudatába is behozta már évtizedekkel ezelőtt (azok beszéltek ott róla, akik most milliószám rendelik őket), meredeken csökken.

Az Intel tehát ezzel a döntésével hivatalosan is a szervertermek felé fordul, persze marad a pc is - meg persze a Mac -, hobbinak.