A hévégén Phil Schiller, az Apple marketing-vezetője ment egy sprintet Twitteren. Nem, nem az Apple negyedéves eredményit próbálta megmagyarázni, és a befektetőket megnyugtatni, egy sokkal mélyebb problémára világított rá.

Az Apple termékek neveivel kapcsolatban.

Phil azzal sokkolt mindenkit, hogy kijelentette, senkinek nem kellene többes számban használni az Apple termékek neveit. Azok ugyanis, ahogy például "deer" és a "clothes", egyes és többes számban egyszerre vannak jelen.

Tehát nincs olyan, hogy iPads, Mac Pros, sőt olyan agymenés sincs, amit az a16z podcastben fejtegettek, miszerint az iPad Pro többesszáma az iPads Pro. Olyan van, hogy "I have 3 Macintosh", vagy "I have 3 Macintosh computers". (Mondjuk a marketing anyagokban sorra bukkannak fel az "iPad Pros" kifejezések, de azokat biztos nem nézte át a főni.)

Mielőtt felrobbanna az agyunk, gyorsan tereljük át magyar nyelvterületre a problémát. Megtehetjük, hiszen az Apple világszerte értékesíti a termékeit, így ugyanannyira kell figyelnie például a kínai nyelvre, mint az angolra. És a probléma különösen pikáns egy olyan országban, ahol a képzőket, jeleket, ragokat előszeretettel kapcsolják hozzá az alapszóhoz.

Maces.

iPad Próddal.

MacBook Airségükkel.

iPhone-ulásotokra.

Ha Schiller ezt látná, sírna. Azért, mert Schiller nem szeretné, ha az Apple-termékek nevei elköznevesülnének. Mint Erdélyben az adidas, a Kisalföldön pedig a speciál, és úgy általában a rotring. Érintetlennek akarja tudni a neveket, pedig ez az akarat mondjuk Magyarországon tutira kivitelezhetetlen.

Nálunk az olyan viták mennek inkább, mint hogy joga van-e az Apple-nek előírni, hogy iPhone, miközben az a helyesírás szabályai szerint Iphone. Aztán szerintem mindenki abban maradt, amiben a helyesírási viták végén maradni szoktak: ha neki úgy esik jól, csinálja. A nyelv úgy fejlődik, hogy használják. Csak az a nyelv nem változik, amit nem használ már senki.

Akkor nekem már csak egy kérdésem van. Ha az Apple feljogosítva érzi magát, hogy a helyesírásra fittyet hányva írjon egy elnevezést, akkor miért nem érzi jogosnak, ha az emberek úgy használják ugyanezeket a szavakat, ahogyan ők akarják? Azt hiszik, hogy ha nem ismerik el a többesszámot a Mac Pro esetében, akkor az emberek nem fogják használni?