A jó ideje takaréklángon égő botrány komikus, abszurd végjátékában járunk már, felebarátaim. A legújabb fejezet arról szól, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda vajon közzéteszi-e majd vagy sem a metódust, amivel azt a bizonyos 5C-t megtörték.

doj-apple.jpg

Létezik ugyanis egy fehér házi bizottság, amely eldönti, hogy a kormány által felfedezett sebezhetőségek megoszthatóak-e a világgal vagy sem. James Corney igazgató utalást tett arra, hogy valószínűleg ebben az esetben nem fog eljutni idáig az ügy.

Hogy lehet ez? Arról már tudunk, hogy az FBI 1,34 millió dollárt fizetett egy külsős cégnek a segítségért. Hogy kiknek, és pontosan miért, azt nem tudni, de úgy tűnik, hogy vagy valamilyen hackercsoportról, vagy a Cellebrite nevű izraeli cégről lehet szó. Ha ugyanis csak egy segédeszközt kaptak készen kézbe és azt használva jutottak be, a biztonsági rés sosem kerülhet a bírálók elé, mert a szövetségiek sem ismerik a hiba pontos természetét.

Ha azonban információkért fizettek, akkor pontosan ismerik az exploit-ot, így nincs akadálya a bizottsági felülvizsgálatnak. A biztonságért érthetően aggódó Apple nyilván vadul foltozná már a rést, bár a hírek szerint az újabb, már Touch ID-val szerelt iOS eszközök esetében a módszer már nem működik. Az FBI pedig nyilván nem lesz hülye maga alatt vágni a fát.