Tegnap befrissítette az Apple az 12 colos MacBookokat (az Air-ről inkább ne beszéljünk), ezzel kapcsolatban pedig kiemeltük a processzor generációváltásának, valamint a rózsaarany szín megjelenésének előnyeit.

Most menjünk bele kicsit részletesebben az új vasba.

rosegoldmacbook.jpg

Ilyenek voltak a tavalyi modell processzorai:

  • 1.1GHz kétmagos Intel Core M, Turbo Boost 2.4GHz
  • 1.2GHz kétmagos Intel Core M, Turbo Boost 2.6GHz
  • 1.3GHz kétmagos Intel Core M, Turbo Boost 2.9GHz

Ilyen most:

  • 1.1GHz kétmagos Intel Core m3 Skylake, Turbo Boost 2.2GHz
  • 1.2GHz kétmagos Intel Core m5 Skylake  Turbo Boost 2.7GHz
  • 1.3GHz kétmagos Intel Core m7 Skylake, Turbo Boost 3.1GHz

Az alapgép maximális órajelét mérsékelték picit, a többieké nőtt. Hogy ez a váltás a való életben mekkora teljesítménynövekedést jelent? Nehéz lenne megmondani, amíg nincs nálunk egy ilyen Mac.

A Verge azonban kapott egy közepes, Core m5-ös modellt tesztelésre, és azt tapasztalta, hogy a Geekbench 20 százalékkal gyorsabb nyers számolási teljesítményt mért, a háttértárra írás/olvasás teszt viszont sokkal nagyobb különbséget jelzett.

80-90 százalékkal gyorsabb az ssd az új gépben.

A lap úgy fogalmazott, összességében, szubjektív érzetre, benyomásra a gép 25 százalékkal fürgébb az elődjénél.

A grafikus gyorsító az eddigi HD 5300-ről HD 515-re váltott. Az órajel a korábbi modellnél 800 és 900 megahertz között volt, a mostaninál kereken 1000 megahertz. Míg az új mag az Intel szerint 41 százalékkal gyorsabb az elődjénél, az Apple ennél sokkal szerényebb volt: ők 25 százalékkal becsülték gyorsabbra az új GPU-t. Valójában mostantól sem lesz használható a kis gép 3D-s játékokra vagy 4K-s videók vágására, de a GPU mag teljesítménynövekedését a mindennapok során is simán érezhetjük.

A legnagyobb jóság viszont az akksi élettartam-növekedése. A korábbi 9-ről 10 órára nőtt a szufla, ha webet böngészünk, 11 órára iTunes filmlejátszással, 30 napra, ha standbyban hagyjuk. Az akksi maga 39.7-ről 41.4 wattórásra nőtt, nem ez adja tehát a 10 százalék feletti teljesítménynövekedést, hanem a fejlettebb energiagazdálkodású Skylake. Természetesen az USB-C porton keresztül továbbra is tölthető a laptop akár egy külső akksiról is, a gyártók már olyan megoldásokat kínálnak, amivel az új MacBook nulláról feltölthető fullosra egy táskában hordott 60 dolláros kistégláról.

Ja, és a RAM is fejlődött, bár nem annyira, amennyire lehetett volna. 1866MHz LPDDR3 RAM van az új gépbe, míg a tavalyiban 1600 megahertzen ketyegett csak az LPDDR3. DDR4-et viszont nem kapott az új gép.

Ha inkább az előző generációt vennéd meg, most olcsóbban, böngészd az iCentre akciós ajánlatait. Az iCentre az Appleblog (feat. Almalé és Kungfu) partnere.