Az iPhone SE-ről Csaba elmondott minden fontosat tegnap. Szerintem is egy remek frissítése ez az iPhone 5s szériának, és noha a gyakorlatban, az appok használatakor egyelőre nem látható hatalmas ugrás az 5s és az SE között - leszámítva a memóriakezelést, ahol nagyon is -, az idő mindenképpen az SE-nek kedvez. Két-három év múlva már nem lesz kérdés a mindennapokban mérhető különbség.

Az iPhone 5-öt használóknak viszont, tehát azoknak, akik szeretnek egy iPhone-t sokáig használni, és nem voltak hajlandóak sem tavaly, sem tavalyelőtt váltani a nagyobb kijelzőre, hatalmas update. Gyorsabb kommunikációs chipek, Touch ID, sokkal jobb kamera, memória, és egy olyan telefon, ami alacsonyabb összegért megint csak elzümmög majd simán három, vagy kár négy évig. Mielőtt így néz majd ki.

Tehát az SE a klasszikus, régimódi Apple-tábort szólítja meg, akik élvezik, hogy egy jól összerakott termék nemcsak szép, de időtálló is.

Látjátok? Így kell szépen kimagyarázni, ha nincs pénzetek új telefont venni.

De ki vesz ilyen telefont, rajtam kívül? Egy korábbi felmérés szerint a vásárlók korábbinál nagyobb része eddig Androidot használt. Ezenkívül a vásárlóközönség az átlag iPhone-használóknál idősebb, kevésbé iskolázott, és inkább férfi, mint nem.

Ebből meg tudok erősíteni annyit, hogy férfi vagyok. A többi baromság.

És hogy mennyire jött be az Apple-nek az SE? Egyes becslések szerint nem annyira, és a telefon egyelőre csak az iPhone-ok 0,1 százalékát teszi ki:

iphone-se-localytics.jpg

Beszédes volt, hogy Tim Cook nem hozta nyilvánosságra az első hétvége eladási számait, amit korábban mindig megtettek egy új iPhone kiadásakor. Csakhogy eddig általában flagship modellt adtak ki, így őszre várhatjuk a robbanást.

Mindenesetre az Apple oldalán az egyesült államokbeli vásárlók egyre kitolódó szállítási dátumokba futnak bele. A kisebb modelleket április 12-re, a 64 gigásakat viszont már csak április 20-ra szállítják ki. A boltokban is sok helyen kifogytak a készletek, gyakorlatilag mindegyik modellből.

És hogy mi a helyzet Magyarországon? Az iCentre-hez beérkezett mennyiség nagy része az első nap elfogyott, most várják a következő szállítmányt jövő hét elejére hévégére (update: meg is jött az új készlet délután).  Én egy 16-os Space Gray-t vettem volna, de már lyukra futottam, tehát ez a modell elég népszerű lehet. Itt lehet nézegetni.