Korábban már volt róla szó a blogon, hogy Apple-nek van egy India-stratégiája. Mégpedig:

  • Indiában az olcsó okostelefonok mennek, a megvásárolt készülékek 80 százaléka 150 dollárnál kevesebb
  • Az iPhone SE, a legolcsóbb iPhone 399 dollár nettó. Vagyis az Apple nem tud labdába rúgni ezzel az országban.
  • Viszont szeretne labdába rúgni, mert hiszi, hogy India az új Kína. Egy jobb bevezetési stratégiával pedig elkerülhető az, ami Kínában előfordult: hogy egy más országokhoz képest alacsony elfogadási szintről kelljen felhozni a brandet
  • Más cégek is alkalmaznak "India only" árakat, olyan alacsony árcímkéket, amik csak erre az országra vonatkoznak
  • Az Apple inkább megpróbálna refurbished iPhone-okat eladni az országban, olcsón. Ezzel nem sérül a brand, mégis egy csomó embert becsalogatnak az iOS rendszerbe. Aztán letörlik pár dalukat a készülékről, a felhasználók letöltik ezeket Apple Musicból, majd, mivel félni fognak, hogy örökre elvesznek a számok, inkább nem váltanak más platformra.

Ez is egy lehetőség, nem mondom, hogy így lesz.

apple.jpg

Csakhogy Indiában bizonyos gyártóknak nem tetszik, hogy az Apple vámköztelezettség nélkül árasztja el az országot használt telefonokkal, valamint az aktuális kormány Made in India programjával is ellentétes ez a lépés. Olyan cégek kezdtek el lobbizni az ügy ellen, mint a Micromax, Intex és persze a Samsung. A használt telefonok pedig Indiában érik el a használhatósági életciklusuk végét, rengeteg elektronikai szeméttel terhelve Indiát. Mondjuk ez csak részben igaz, hiszen az Apple refurbished programjában ilyen kicsikék kapják szét a telefonokat, ha hozzájuk jut vissza:

Ha visszajut.