Jóóóóóó reggelt Vietnaaaaam.

Aki már unta a pletykákat. Aki már vágyott valami Apple-bejelentésre. Aki csak az alkalmat várja, hogy pezsgőt bonthasson, mert hát szereti a pezsgőt.

_Ma_ _este_ _bejelentés_ _lesz_. Itthoni idő szerint este hatkor kezdődik a keynote, amit Safari kompatibilis vasakon és Apple TV-n is lehet majd élőben sasolni, nálunk, az Appleblog (feat. Almalé és Kungfu) blogon pedig a bejelentéseket élőben, a tőlünk megszokott stílusban kommentáljuk és jegyzeteljük.

wwdc-2013-conclusion-006.jpg

Két fontos bejelentést várunk az ilyenkorra már tényként is kezelhető pletykák alapján. Egy új, kisebb iPhone-t, és egy új, kisebb iPad Prót.

Csaknem három éve már, hogy először megláttuk az Apple hatos sorozatának becsült méreteit, és sokan azóta is leragadtak a 4 colnál. Ami egészen máig az iPhone 5s-t jelentette. Csaknem három év telt el, hogy az Apple végre odaforduljon a kistenyerű emberek felé, és azt mondja:

nem vagytok szörnyszülöttek!

És ti sem, akiknek folyton kiesik a kezéből a lekerekített szélű iPhone!

Hogy miért mondom ezt? A legfrissebb pletykák szerint ugyanis az Apple az iPhone SE-t az iPhone 5s dizájnjával megegyező külsővel adja ki. Semmi lekerekítés a széleken, ahogy korábban találgatták. A kerete matt lesz, nem fényes, és kábé ennyi a változás. Készítettem erről egy mockupot:

645839.jpg

Processzorban nagyon erős lesz állítólag: az iPhone 6s A9-es chipjét kapja meg, ami fényéves ugrásnak tűnik: az Apple számításai szerint az iPhone 5s-hez képest 2,1-szer gyorsabb processzor- és 2,9-szer jobb grafikus teljesítményt kapunk így. Sőt, a legújabb hírek szerint az iPhone 6s kameráját is megkapja a kicsike, tehát 12 megapixeles szenzor és 4K-s videók is jöhetnek, amennyiben nem a 16 gigás kisebb, hanem a 64 gigás nagyobb verziót vesszük.

Lesz még állítólag Always-On-Siri is, ami viszont hiányozni fog: a 3D Touch, ami Csaba véleménye szerint az következetlensége miatt nem használható egyelőre, szóval nagyon nem hiányzik majd. Neki.

Árban állítólag megkapja a mostani iPhone 5s árcímkéjét, a 169.990-es kezdőárat (tehát nem az akciós árakat, hiszen az iCentre-ben időközben már 134.990-re esett a mobil ára). Továbbra sem tudom, mi lesz így a 208.990 forintért árult iPhone 6-ossal, amit ennél elavultabb hardverrel kínálnak, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok erre a jobbról előzésre.

A kisebb iPad Pro kevésbé találgatós történet: állítólag kiadják a nagyméretű tablet 9,7 colos verzióját mindennel, ami a nagytesóban van, Apple Pencil-támogatással, A9X-szel, Smart Connectorral.

Hogy ezeken kívül mi lesz még az eventen, fogalmam sincs, nagyon ajánljuk, hogy legalább úgy mellékesen bedobjanak pár új Macet is, mert ez a mostani paletta nagy része eléggé elavult.

Este hatkor tehát kezdünk, addig már ne menjetek messzire, legfeljebb a boltba sörért. Na jó, még ezt a hétfői munkanapot húzzátok le, de ne vigyétek túlzásba.