Susan Crowford (aki a fentebbi titulusán felül nem mellesleg egy olyan kis faluszéli oktatási intézmény jogi professzora, mint a Harvard) az Apple oldalán szállt a ringbe.

timcooktimecover.png

Tömör, szakzsargontól mentes, közérthető blogposztjában részletezi, hogy miért is nincs esélye az FBI-nak megnyernie az ügyet. A hatóság ugyanis az 1789-es All Writs Act-re hivatkozva érvel, amely gyakorlatilag lehetővé teszi a bíróságok számára egy ügy tisztázásához szükséges összes információ átadásának elrendelését. A gond ezzel az, hogy az Szövetségi Nyomozóiroda némileg szélesebbnek értelmezi a törvény hatókörét, mint amire azt eredetileg szánták. 

Crowford arra is rámutatott, hogy az az általános alapelv, hogy a specifikusabban szövegezett törvények felülírjak az általánosabban megfogalmazottakat. A témában pedig már létezik az úgynevezett CALEA, azaz Rendvédelmi szervek kommunikációs támogatásáról szóló törvény, amely egyértelműen kimondja

a rendvédelmi szervek nem kötelezhetik arra a céget, hogy megváltoztassa rendszerének konfigurációját a nyomozásuk segítése, vagy más céljuk elérése érdekében.

A professzor véleménye szerint a kormány tökéletesen tisztában van ezzel és látható is hogy megpróbálja szépen körbemanőverezni, azonban hiába próbálkozik. A CALEA ugyanis nem ad interpretációs szabadságot - konkrétan egy az egyben le van írva benne, hogy Washingtonnak nincs joga ahhoz, amit éppen készül megcsinálni Cupertinoval. A bírósági ügy következő fordulója 22-én lesz aktuális a riverside-i bíróságon.

Eközben Tim a Time címlapjára került - a vele készült hosszú interjú nagy része is az ügyről szól. Akiket érdekel, azok itt olvashatják, akik pedig csak a lényegre kíváncsiak:

  • Cook-ot mélységesen felháborítja, amilyen - nem ritkán sunyi - módon kezeli a kormány az ügyet
  • a Trump bojkottjával kapcsolatos kérdéseket Rocky Balboa-t is megszégyenítő kecsességgel mozogja ki, remek diplomáciai érzékéről ismételten tanúbizonyságot téve
  • szerinte felvenni a kesztyűt és harcolni a kormány ellen szerencsétlen kötelesség - és optimista a végkifejletet illetően

A fentebbiek alapján van is oka rá.