Korábban már érkeztek pletykák arról, hogy az Apple talán az idén megjelenő iPhone-ban egy kétlencsés kamerarendszert alkalmaz. Korábban a HTC és a Huawei is dobott piacra dupla kamerával forrasztott megoldásokat, de az igazi áttörés most várható, amikor a Samsung és az Apple gyerekei is szeretnék két szemmel látni a világot.

A két lencse előnye nem a 3D-s képek, videók készítése, és valószínűleg nem is erre használnák a nagy telefongyártók. Az igazán jó felhasználás teljesen triviális: két lencsével élesebb, részletgazdagabb fotók érhetőek el, sőt a kép közepére zoomolva a második lencse "utólagos" optikai zoomolási lehetőséget biztosít a telefont használóknak. Vagy ha az egyik lencse a színekre, a másik a fényerő optimalizálására koncentrál, máris sokkal szebbek lesznek a fotók, mindenféle zoomolás nélkül is.

Hol tart most az ügy? Áttörés van: az ilyen megoldások fejlesztéseivel foglalkozó Corephotonics - az Apple által felvásárolt LinX konkurenciája - bejelentette, hogy mindegyik komponens, ami az ilyen kamerák gyártásához szükséges, végre nagy mennyiségben és tömeggyártásban is rendelkezésre állhat. 2014 óta próbálják összehozni, de csak mostanra állt fel a beszállítói lánc. A Sony, az Apple szenzorainak beszállítója szintén nyilatkozott az ügyben ebben a hónapban, azt jósolva, hogy 2017 ezekről a megoldásokról fog szólni.

Ami nem úgy hangzik, mint egy iPhone 7-ben debütáló megoldás, de azért reménykedjünk.

A lenti videón pedig láthatjuk, mire is képes lét lencse, ha a megfelelő application processzor dolgozik alatta: