Nagy kameraevolúciós ugrásra készül az Apple. A Forbes-nál úgy tudják - és korábban is pletykáltak már erről mások -, hogy az utóbbi három évben Cupertinóban a kétlencsés kamerával kísérleteznek. Ez pont az, aminek hallatszik: egy fotót nem egy, hanem egyszerre két képalkotó eszköz készít el, a kétszeres információmennyiséget egyesítik, hogy a végeredmény jobb legyen. Vagy más legyen.

iphone-6-plus-camera_copy.jpg

Voltak már cégek, akik kísérleteztek ezzel, a HTC és a Huawei is dobott már piacra hasonló megoldással okostelefont, de ezek fogadtatása vegyes volt. Most viszont biztosak lehetünk benne, hogy az Apple mellett a Samsung is ezen a téren szimatol, hiszen két lencsével olyan dolgokat művelhetünk a fotókkal, amiket egy fényképezőgéppel ritkán vagy egyáltalán nem.

Egy lehetséges felhasználási terület a digitális zoom, a fénykép elkészítése után. Ezzel a Corephotonics kísérletezett korábban, az egyik lencse széles látószögre volt állítva, a másik háromszoros zoomra. Egyszerre készítették el a képet. A felhasználó a széles látószögű képet látta egészen addig, amíg nem kezdett el a kép közepére nagyítani. Ekkor a második kép információi jelentek meg, nem a pixelek kezdtek egyre nagyobbak és nagyobbak lenni.

Voltak 3D-s képek készítésére használt megoldások, de ezeket inkább hagyjuk.

Jó lehet a megoldás a bokeh effektes képekre, amikor egy részletet kiválasztunk a fotóról, a többit pedig elmossuk. Itt pedig azt láthatjuk, a HTC-nél milyen megoldásokat hozott a duplázás, képekben.

Az Apple nyilván a minőség javítására menne rá elsősorban, nem a különféle manuális beállításokat erőltetné (pedig milyen izgalmas lenne). Simán csak szebb képeket kaphatunk, ha például az egyik lencsével a színekre, a másikkal a fényerő optimalizálására utazunk. Ezen a téren jelenthetne áttörést egy fasza algoritmuscsomag.

Hát ez várható. Állítólag nem az idén megjelenő iPhone 6S-ben, csak a következő, 2016-os generációban érkezne az Apple megoldása. De hogy pontosan mire lesz jó, nem tudni egyelőre.